Начало » България » Ивайло стана UniChef Junior, въпреки че пюрето му от грах изчезна

Ивайло стана UniChef Junior, въпреки че пюрето му от грах изчезна

  • bobi
  • 29 Ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Ивайло стана UniChef Junior, въпреки че пюрето му от грах изчезна

Той е почти на 17, но вече има увереността с какво иска да се занимава занапред. Открил е своята страст в приготвянето на храна и смело експериментира с нови вкусове, които първо изпробва върху баба и дядо. Казва, че явно се справя добре, след като е успял да ги накара да опитат даже азиатска кухня. Ивайло Гасеров от Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново успя да грабне титлата “Най-добър млад готвач” за 2018 г.

Единадесетокласникът победи на финала в категорията Junior от третото издание на конкурса “Търси се UniChef”, организиран от Uniliver Food Solution. Конкурсът на международния гигант в дистрибуцията на хранителни продукти е в два етапа. В първия всички кандидати публикуват на платформата на компанията своя рецепта. След свободно гласуване в интернет десетте най-харесвани блюда стигат до втория кръг.

Финалът бе в София, където 10-те най-добри приготвяха на място и пред погледа на професионално жури своята рецепта в три порции. Майсторството на участниците и вкуса на ястията оценявали готвачи с международна известност – Хю Бутин от Канада, Антоан Вераст от Франция и Сайан Уондуей от Тайланд.

Тийнейджърът от Велико Търново се състезава с рецепта за агнешки котлети с билкова коричка, гарнирани с пюрета от грах и от земна ябълка.

“Агнешко с пюре от грах е нещо класическо, но реших защо пък да не пробвам с него и да го овкуся по начин, по който другите няма да го направят”, разказва Ивайло.

Тайната на неговото блюдо била в малко познатата у нас подправка сумак. Това са плодовете на малък храст – едно от съкровищата на Ориента. Освен това пюретата му били варени с кокосово мляко.

Гаф с граховото пюре при презентацията на младия готвач вдигнал адреналина до краен предел. “Момчето, което мие съдовете, неволно изми чинията ми с грахово пюре и единият от компонентите ми, който е почти най-важният, бе напълно заличен. Журито прояви разбиране, говориха с организаторите и решиха да ми отпуснат още 10 минути да приготвя пюрето и да се върна някак в състезанието. Без този компонент буквално бях загубен”, разказва Ивайло. Смелият кулинар, който се оказал и най-малкият участник, успял да запази самообладание и не само се върнал в надпреварата, но и разбил конкуренцията.

Ивайло Гасеров участва в конкурса и миналата година. Тогава той отново стигна до финала. Завърши на пето място с патешки гърди с пюре от карфиол и кокосово мляко. “Не останах доволен, знаех, че мога да се справя много по-добре”, спомня си той.

Тази година възпитаникът на търновската гимназия по туризъм успя да спечели ваучер за 1000 лева за оборудване, който ще бъде получен от училището. За самия млад кулинар наградата е сет от ножове и 500 лв. Така устременият към голямата кулинарна сцена вече има десет професионални ножа за шеф готвачи.

Ивайло подбира рецептите си за състезания сам вкъщи, после ги репетира десетки пъти, докато получи резултат, който да гали небцето на семейството му. “Гледане, опитване и желание да направя нещо ново, да открия някакъв нов вкус и да създам различна храна – това ме води в кулинарните експерименти. Зарибил се от клипове на готвачи със звезди „Мишлен“ в интернет и кулинарните канали. Внимавал каква техника използват. Попивал начина, по който аранжират чиниите.

“Всъщност кулинарията не е просто да сготвиш нещо, да се прибереш и да го изядеш. Или в ресторанта да хапнеш набързо и да си тръгнеш. Кулинарията е страст, изкуство и до голяма степен любов, защото ако не обичаш това, което правиш, то няма да се получи”, обяснява момчето.

Любопитното е, че преди да започне да се занимава с готвене, не ядял 50% от най-използваните в кухнята български продукти и вкъщи било много трудно да готвят по негов вкус. „Допреди година и половина аз не ядях гъби и доста голяма част от зеленчуците, а сега нямам никакъв проблем с това, важното е как са приготвени“, вещо обяснява той.

За да впечатли момиче, би приготвил нещо с телешко месо, примерно стек с по-лека гарнитура от сотирани зеленчуци, и задължително десерт с шоколад, защото всички момичета обичат шоколад.

Единайсетокласникът иска един ден да стане шеф готвач и да отвори собствен ресторант. Мечтае си за френските кулинарни академии, но казва, че финансово е непосилно за семейството му. Вече трупа опит не само у нас, но и в чужбина. Участва в проекти на професионалната гимназия по “Еразъм +” и е бил на едномесечен стаж в ресторанти във Флоренция през лятото.

“Ние си мислим, че там има само пица и паста, но италианците са майстори на всяко нещо в кулинарията. Там опитах страхотни меса, страхотни сирена. Във всяка една месарница и ресторант, в които влязох, храната беше на много високо ниво. Те ми предадоха много голяма част от рецептите си, дори семейни, за паста карбонара, болонезе, които смятаме тук за нещо простичко, но не е така. Сосът за болонезе е доста по-сложен, но е италианска тайна”, казва Ивайло.

Има предложение за работа оттам, но предпочита да остане в България и се надява да има условията да продължи развитието си тук.

Рецепти

Агнешки котлети с билкова коричка

Необходими продукти за 1 порция: 3 агнешки котлета, 1 ч.л. жълта къри паста, 1 с.л. сумак, мащерка, сол, пипер меланж, 2-3 скилидки чесън. За билковата коричка: връзка магданоз, мащерка, 50 г майонеза, 50 г горчица, бяла галета

Начин на приготвяне: Котлетите се мариноват с подправките и жълтата къри паста и се изчакват да поемат. Маринованите котлети запечатваме на тиган – по 2-3 минути от всяка страна. Намазваме ги със сместа от майонеза и горчица, след което ги овалваме в предварително смлените магданоз, мащерка и галета. Котлетите се слагат във фурната за 4-5 мин.

За пюрето от грах:

Съставки: 250 г грах, кокосово мляко, краве масло, сол, бял пипер

Начин на приготвяне: Задушаваме граха в мазнина, след което го изсипваме с 250 мл от горещото кокосово мляко при маслото заедно с 2-3 клонки магданоз. След като се свари, пасираме и изчистваме от люспите през цедка.

За пюрето от земна ябълка:

Съставки: земна ябълка, кокосово мляко, сол, бял пипер

Начин на приготвяне: Сваряваме изчистената земна ябълка в кокосово мляко и пасираме. Овкусяваме със сол и бял пипер, след което минаваме пюрето през цедка.

Патешки гърди  с пюре от карфиол и кокосово мляко

Патешките гърди са нещо не много лесно за приготвяне, тъй като термичната им обработка е много специфична като време.

Кожата им се нацепва с нож. Овкусяват се със сол, черен пипер, мащерка и малко зехтин с бял трюфел. Оставят се да си поемат от маринатата. През това време се сварява начупен на дребни розички карфиол. Като започнем да го пасираме, добавяме малко кокосово мляко – 2-3 лъжици, и малко краве масло. Пасираме. Не трябва да е с много рядка консистенция.

Патешките гърди се запечатват на сух тиган първо с кожата надолу, тъй като тя пуска много мазнина. Запечатваме ги отвсякъде, след което ги слагаме във фурна да се доизпекат. Пипам месото, за да разбера колко е изпечено, и не гледам времето. Но трябва да се внимава много, за да не станат сухи. Другият компонент може да са аспержи, задушени в тиган и глазирани с краве масло.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top