fbpx
Начало » България » Зaeтocттa в Бългapия щe pacтe и пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г.

Зaeтocттa в Бългapия щe pacтe и пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г.

  • bobi
  • 10 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Зaeтocттa в Бългapия щe pacтe и пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020 г.

Заетостта ще продължи да се увеличава и поне през първото тримесечие на 2020 г., сочи ново изследване на ManpowerGroup. Един от всеки десет работодатели ще търси нови служители през този период, докато едва 6% предвиждат съкращения. Болшинството от участвалите в анкетата 623 компании не очакват значителна промяна на броя на работещите.

Така нетната прогноза за заетостта, която се получава при изваждането на броя на компаниите, които планират да понижат броя на работещите си, от броя на тези, които ще го увеличат, е +7%, посочват от компанията. Така позитивната прогноза се запазва на същото позитивно равнище както спрямо първото тримесечие на тази година, така и през последното.

Показателят е най-силно позитивен в минното дело (+13% през първите три месеца на 2020 г.), което е нарастване от 12 процентни пункта спрямо същия период на тази година. На второ място остава финансовият сектор с +12%, където все пак се наблюдава понижение от 20 процентни пункта на годишна основа, а трети с по +11% са производството (ръст от 1 пр. пункт) и транспортният отрасъл (ръст от 6 процентни пункта).

Разбивката по региони показва, че търсенето ще остане най-силно положително във Варна с +13% през първото тримесечие на следващата година, което е покачване от 4 процентни пункта на годишна основа, който е следван от София и Пловдив с +8%. В Бургас ръстът ще е колкото средно за страната, а под медианата остава Русе с +3%.

„Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост“, посочва в прессъобщение управляващият директор на ManpowerGroup Балкани Александър Хангимана. „Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм.“

Най-много ще се увеличи търсенето на работна ръка от големите компании в България. При тях нетната прогноза за заетостта расте с 2 процентни пункта, до +22%. При средно големите бизнеси, за които работят между 50 и 250 души, индикаторът е на ниво от +8%, а за малките и микропредприятията – +7 и +4%.

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top