fbpx
Начало » България » Зaдpъcтвaниятa в Coфия – пo-мaлĸo oт Hю Йopĸ, пoвeчe oт Caн Фpaнциcĸo

Зaдpъcтвaниятa в Coфия – пo-мaлĸo oт Hю Йopĸ, пoвeчe oт Caн Фpaнциcĸo

  • bobi
  • 21 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Зaдpъcтвaниятa в Coфия – пo-мaлĸo oт Hю Йopĸ, пoвeчe oт Caн Фpaнциcĸo

София заема 54-o място в света и 26-о място в Европа сред градовете с най-тежки задръствания за 2019 г., сочи последното издание на Индекса на трафика, съставян от TomTom, а колкото по-високо стои едно населено място, толкова по-тежък е трафикът там. Според компанията за навигационни инструменти, степента на задръстване в столицата е 36%, като се е покачила с 1% спрямо 2018 г. (т.е. трафикът се е влошил).

Този индикатор означава, че в моментите на пиков трафик времето за придвижване се увеличава средно с 36% спрямо ситуация, при която няма задръствания. Въпреки средното влошаване на ситуацията в града, София е спаднала с две позиции в глобалната класация, тъй като трафикът в Люксембург (53-о място) и Ню Йорк (52-о място) се е влошила още повече.

Средната степен на задръстване в София нараства драстично сутрин и надвечер, достигайки съответно 68 и 73%. Според данните на TomTom сутрин в столицата пътуване, което трябва да продължи 30 мин., се удължава заради задръстванията с 20 мин, а в пиковия час привечер това забавяне нараства до 22 мин. Така средно за 2019 г. в задръстванията всеки от нас е изгубил общо 163 часа, което се равнява на 6 дни и 19 часа. Най-тежък е средният дневен трафик в сряда между 17 и 18 часа, като избягването на придвижването с автомобил по софийските улици само през този ден би могло да спести 8 часа на всеки човек.

Интересно е сравнението на платформата, според което всеки от нас би могъл да изплете 7 пуловера, 41 шапки, да прочете по 4899 страници от „В търсене на изгубеното време“ на Марсел Пруст, да изслуша Imagine на Джон Ленън 3130 пъти, да изгледа 144 епизода на „Игра на тронове“ или да засади 163 дървета.

На глобално равнище най-тежък е трафикът в Бенгалуру, Индия, и Манила, Филипините, където средната годишна степен на задръстване е 71%. Единствените два европейски града в челната десетка са Москва на 6-о място с 59% и Истанбул на 9-о място с 55%. Букурещ също почти попада сред най-задръстените градове на глобално ниво, като си поделя 13-о място с Мексико Сити и 52% средна годишна степен на задръстване.

В дъното на класацията (т.е. градовете с най-малко задръствания) са Абу Даби, Алмере (Нидерландия), Дейтън, Сиракуза, Ейкрън (САЩ), Кадис (Испания) и Грйнсбъро хай пойнт (САЩ) с едва 9%.

Класацията на TomTom обхваща 416 града в 57 държави. Данните са събрани благодарение на около 600 млн. водачи, които използват навигационни услуги от компанията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top