fbpx
Начало » България » Зрелостниците с право на повишителна матура от тази година

Зрелостниците с право на повишителна матура от тази година

Възможност на повторно явяване на матура ще даде Министерството на образованието и науката. Промяната е заложена в изменение на наредба, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което се очаква приемането на нормативния акт от Министерския съвет.

Целта е евентуално по-високата оценка по същия предмет да послужи за по-добро класиране при кандидатстване в университет. Например ако зрелостник се е явил на матура по математика, но не е доволен от резултата си и се опасява, че той не би го класирал в желаната специалност, ще може отново да се яви на матура по математика и да кандидатства с по-високия от двата резултата.

Вторият няма да променя оценката от матурата в дипломата. Той ще се вписва не в нея, а в отделно удостоверение в точки и в оценки. То ще може да се представи пред съответното висше училище при кандидатстване в него.

Възможността за повторно явяване да бъде осигурена още тази година, включително за сесията, която се провежда през май и юни, предвижда проектонаредбата.

Право да се явят втори път на матура по един и същи предмет ще имат зрелостниците в годината, в която завършват 12. клас или през следващата. То ще се дава еднократно.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top