fbpx
Начало » България » Знаем ли с какво храним децата си?

Знаем ли с какво храним децата си?

  • bobi
  • 23 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Знаем ли с какво храним децата си?

Гари Чапман е написал една прекрасна книга. Казва се „5-те езика на любовта“. Говорим за любовта към всеки – към човека до нас, към нашето семейство, към нашите деца. В книгата той обяснява защо не се разбираме с човека до нас, а именно – защото всеки говори на различен език на любовта. Някои искат окуражителни думи, втори търсят физическото докосване и прегръдките, трети подаръците. И ако ти търсиш подкрепа в думите, а аз търся прегръдките ти или споделеното време, ние не говорим на един език. Затова е важно да научим езика на другия и да говорим на неговия взик.

Хубавото на книгата е, че по лесен начин успява да ни обясни сложните отношения между хората. А още по-хубавото е, че има специална глава, която е разделена на отношенията с нашите деца. Оказва се, че любовта е еднаква за всички – било то деца или по-възрастни. Всеки има първичен език, по който търси и изисква любовта.

Както казах, един от езиците е „даването на подаръци“. Това доста често се случва при родителите, които смятат, че така показват любовта си. Забързани в ежедневието, забързани в работата, задачите и целите, които гоним, понякога ни остава много време за нашите деца. Ние усещаме, че не можем да дадем цялата си любов на нашето прекрасно дете и затова се опитваме да компенсираме. Най-често компенсираме с подаръци. Не е нужно да бъдат скъпи тези подаръци. Може да бъде шоколад, може да бъде сок. Може да бъде всичко, което нашето дете изисква от нас в супермаркета. Защото ние напълно реално осъзнаваме, че понякога разочароваме нашето дете и не искаме да го правим и в дребните неща. Затова си позволяваме там, където можем, да бъдем щедри. Да можем да го направим щастливо.

Затова и често му купуваме разни неща, които могат да го направят щастливо за момента. Както казах, не е нужно да бъдат големи покупки. В момента визирам именно тези битови и дребни жестове, когато сме в супермаркета, когато сме на разходка в парка. Детето ни иска захарен памук – заповядай. Детето ни иска сладолед – няма проблем.

В тези моменти искаме нашето щастие да бъде щастливо и ние да не го разочароваме. Рядко обаче се замисляме каква вреда му носим с всички тези бързооборотни и евтини стоки, които могат единствено да му навредят.

Първо искам да изгледаме едно видео, което видях онлайн, и тогава нека да коментираме. Видеото е за натуралните сокове, които на всички ни е ясно, че са изключително вредни. Но нека видим в детайли:

Както виждате, вредата е изключително сериозна. Нека всеки да си признае – купували ли сте натурален сок на вашето дете в последно време? Ами кола? Водили ли сте го в Макдоналдс? Купихте ли му бонбонките от супермаркета? Опитахте ли се да го зарадвате със захарен памук в парка, който съдържа захар за един месец прием.

Точно така. Почти всички сме купували по нещо без да се замисляме толкова от вредата, защото „От един път нищо няма да му стане.“ Но не сме прави – почти във всички случаи то не е само един път. Ние често купуваме от всички бързооборотни стоки и ги вкарваме или в нашия организъм или в организма на нашето дете.

Преди време един познат ми каза, че всички стоки, които са в опаковки, са вредни и трябва да бъдат избягвани. Замислих се, че на 90% тази теза е изключително правилна. Замислете се кои са стоките в опаковки – чипсове, бисквити, шоколади, желирани бонбони, всякакви други сладкиши.

И започнах да се замислям какво пазарувам. Дори когато съм в супермаркета първо хвърлям бърз поглед към количката да видя опаковките. Ако няма опаковки в продуктите, значи съм на правилния път. Всичко това, разбира се, е образно казано и винаги има изключения.

Затова нека се замисляме с какво компенсираме любовта към нашите деца. Ако трябва да се върнем към книгата, съветът е лесен – да наблюдаваме нашето дете от каква любов се нуждае и да му даваме именно тази. Да не компенсираме с друго и най-вече – да внимаваме каква храна му даваме. Нашите деца тепърва опознават света – ако му създадем навици да яде вкусна и здравословна храна, то това би било за цял живот. Нека се фокусираме над това и да мислим повече, когато пазаруваме. Живей в пълно здраве, когато ядеш здравословно!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top