fbpx
Начало » България » Злато, три сребра и бронз по астрофизика в Унгария

Злато, три сребра и бронз по астрофизика в Унгария

  • bobi
  • 12 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Злато, три сребра и бронз по астрофизика в Унгария

13-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика тъкмо приключи в град Кещей, Унгария. Домакините посрещнаха 254 участника от над 40 отбора от цял свят, включително българския, като наши отбори участват ежегодно от 2011 г. насам. Съставът на националния отбор е от петима ученици от най-горните гимназиални класове – 11 и 12 клас. Традиционно учениците успяват достойно да преборят конкуренцията в трудоемките задачи,  разделени в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

След като през 2018 г. на IOAA в Пекин астрофизиците грабнаха пет медала (два от които златни), от тазгодишното издание отново всеки от гимназистите се прибира с медал!

С един златен, три сребърни и един бронзов медала се окичи българският национален отбор по астрономия и астрофизика на церемонията по награждаването в петък вечер. Носител на златното отличие е Георги Александров, което го прави двукратен златен медалист, след като се представи страхотно и на миналогодишното издание на олимпиадата.

Българският национален отбор бе в състав:

  • Георги Александров, 12 клас, СМГ – златен медал
  • Любомир Шойлев, 12 клас, ППМГ Бургас – сребърен медал
  • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ – сребърен медал
  • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас – сребърен медал
  • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

Георги и Владимира бяха част и от тазгодишния отбор на Международната олимпиада по физика в Тел Авив, от където завоюваха съответно сребърен и бронзов медали.

През октомври предстои и 24-ата Международна олимпиада по астрономия в Пятра Нямц, Румъния.

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала – 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top