fbpx
Начало » България » Злато, сребро и 2 бронза на олимпиадата по химия в Париж!

Злато, сребро и 2 бронза на олимпиадата по химия в Париж!

  • bobi
  • 31 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Злато, сребро и 2 бронза на олимпиадата по химия в Париж!

И четиримата ни състезатели по химия се прибират с медал от 51-ата Международна олимпиада по химия 

Преди повече от 50 години стартът на международната състезателна химия е даденав Чехословакия. Тази година 51-ото издание на Международната олимпиада по химия се проведе във френската столица Париж, а България отново бе представлявана от четиримата си най-добри ученици в сферата. Сред конкуренция от 80 други държави от цял свят, Евгени, Камен, Дамян и Михаил надскочиха дори успеха на миналогодишния отбор (през 2018 г. българският национален отбор донесе комплект злато, сребро и бронз). Тази година равносметката е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала!

Националният отбор за 2019 г. бе в следния състав:

  • Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ „Пловдив” – златен медал
  • Камен Петров, 12 клас, НПМГ София – сребърен медал
  • Дамян Францов, 11 клас, СМГ – бронзов медал
  • Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ София – бронзов медал

Техни ръководители на престижната МОХ са доц. д-р Донка Николова Ташева и  доц. д-р Пенка Василева Цанова.

Евгени и Камен участваха и на Международната в Прага и Братислава през юли 2018 г., и са, съответно, сребърен и бронзов медалисти.

Церемонията по награждаването се проведе в понеделнишката вечер на 29 юли, и очакваме отбора на родна земя още на следващия ден.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“. Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.

България и Международната олимпиада по химия
МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г. 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала – 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия. 

За повече информация и специални материали:

Рада Бонева                                          

Координатор на мрежата от възпитаници                                                                                     alumni@olympicbg.org

0887 433 978           

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top