fbpx
Начало » България » Златотото на европейската олимпиада по физика e за България!

Златотото на европейската олимпиада по физика e за България!

  • bobi
  • 31 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Златотото на европейската олимпиада по физика e за България!

Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) тази година се проведе виртуално, а причина за това стана пандемията от Covid-19. Извънредната обстановка обаче не попречи на българите да завоюват важни победи, печелейки 4 бронзови медала и един златен.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11-12 клас) на Националната олимпиада по физика. Всяко от момчетата спечели по един медал, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Първото място на престижното състезание взема Александър Пламенов Проданов от Казанлък, който е един от най-големите таланти във физиката в световен мащаб. Като първокласник Алекс решил, следвайки алгоритъм от учебник, квадратно уравнение. От втори клас тръгва по олимпиади, а в трети вече се вълнувал от задачите във висшата математика. По-късно става ученик в школата на „Златния“ Тео – Теодосий Теодосиев.

Българският отбор е съставен още от софиянците Васил Николов Николов, Александър Асенов Илиев, Иво Владиславов Петров и Тодор Георгиев Тодоров. Всеки от тях си тръгва с бронзов медал от Европейската олимпиада по физика.

Техни ръководители са Нено Тодоров – Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Състезанието се проведе в два дена – теоретичен кръг и експериментален кръг.

За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка„, поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-вото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но събитието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top