fbpx
Начало » България » Златните ни математици на България (ВИДЕО)

Златните ни математици на България (ВИДЕО)

Те не мислят, че математиката е само смятане, а смятат, че тя е най-вече мислене и че то изисква богато въображение

Виждаме ги рядко в новините, когато се завърнат за пореден път с медали. Сега няма да изброяваме победите и медалите им, защото те са много, но ще погледнем света на математиката и изобщо света и България през техните умни очи.

За тях красотата на математиката е, че можеш да изследваш света без никакви ресурси. Единственото, което ти трябва е лист хартия и желание да премериш сили в решаването на изключително трудни проблеми, които са били основна цел на много математици.

Те не мислят, че математиката е само смятане, а смятат, че тя е най-вече мислене и че то изисква богато въображение.

Всичко в математиката е въпрос на идеи, казват те. Математиката в това си качество прилича на изкуство, защото чрез математиката могат да се предават много дълбоки идеи, абстрактни и невидими на пръв поглед. Тя е „пътешествие, при което се получава едно красиво когнитивно творение“.

Когато са на състезание, те не се състезават с конкурентите си, а със самата задача. За тях тръпката е в това да достигнат до предизвикателството, което авторите на задачата им отправят, и да го решат.

И ако си мислите, че това са деца, които жертват свободата си, за да решават задачи по цял ден, лъжете се.

Според тях човек не трябва да прави жертви, за да напредне, не трябва да върви срещу личното си щастие, а да се движи напред в унисон със себе си, вътрешните си стремежи, без да се чувства длъжен да прави това или онова само защото „така трябва“. Само тогава „моторът му върви напред“.

Провалите не ги плашат, стига винаги да са сигурни, че са верни на себе си.

На твърдението „ние, българите, сме прост народ“, те отговарят така:

„Няма прости хора, има хора без мотивация.“

„Всъщност българите са народ с огромен потенциал…Факт е, че в България са концентрирани изключително много изключителни хора с идеи, които правят значими неща…“

„Всяка една социална система може да изпадне в определени кризи или спадове, но това не трябва да ни отчайва, защото имаме хора, които са на много високо ниво, които да дадат личен пример, от които другите да се поучат. “

Според тях ключът към напредъка ни е всеки българин да се чувства пълноценен и да се стреми да усъвършенства себе си.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top