Начало » България » Здравей, Театър!

Здравей, Театър!

4 класически произведения, които ще гледаме на сцена и през новия театрален сезон.

С настъпването на есента столичните театри отново отварят врати, а сцените оживяват. В този материал ще ви представим няколко класически литературни произведения, които може да гледате и през новия театрален сезон на сцена в София. Тези вечни текстове получават нов прочит благодарение на брилянтните си режисьорски решения и отново ни доказват колко актуално и съвременно звучат.

„ХЪШОВЕ“ по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов

Ако все още не сте гледали ХЪШОВЕ на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, имате шанс да поправите грешката си през новия театрален сезон. Под режисурата на Александър Морфов Вазовите „Немили-недраги“ оживяват, за да ни припомнят за силата на българия дух по време на националните борби за Освобождение. Първите дати са 20-ти септември, 17-ти октомври и 29-ти октомври.

„АННА КАРЕНИНА“ по Лев Толстой

Следващото ни предложение е постановката на АННА КАРЕНИНА в Театър „София“, която може да гледате на 1-ви и 19-ти октомври. С две награди ИКАР за 2017 г. за авторска музика и режисура, пиесата вълнува благодарение на блестящата актьорска игра. “Искаме да разкажем с актьорите историята на едни хора, които „не могат да се шегуват със сърдечните работи”, по думите на един от героите. Лични, сърдечни работи, случващи се обаче пред очите на безмилостното Общество. Една груба и жестока сила, сила неясна, маскирана и потайна, която безцеремонно управлява живота им.”, споделя режисьорът Николай Поляков.

„ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК“ от Димитър Талев

Театралната версия на романа на Димитър Талев може да посетите на 5-ти и 25-ти октомври на сцената на Театър Българска Армия. В „Армията“ безспорно имат предпочитания към класическите текстове, но ЖЕЛЕЗНИЯТ СВЕТИЛНИК е едно от заглавията в репортоара им, което се откроява със своя плам и вълнение.  Запалването на „железния светилник” разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество. Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители., разказва режисьорът Асен Шопов.

„СКЪПЕРНИКЪТ“ по Жан Батист Молиер

На финал едно предложение за любителите на класическата комедия. В Малък градски театър „Зад канала“ публиката се смее заедно със страхотния актьорски състав в СКЪПЕРНИКА по режисура на Лилия Абаджиева. В типичния за Молиер стил на абсурдна комедия героите се обвързват в една забавна авантюра, която ще ви избави от сивото ежедневие. В главната роля се изявявя Владо Пенев, за която спечели Награда „Икар“ за водеща мъжка роля през 2014 г. Спекталът може да гледате на 20-ти октомври от 19 часа.

Ученици и студенти могат да се възползват от преференциални цени за билети срещу показване на ученическа или студентска карта.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top