fbpx
Начало » България » За първи път педиатрия е най-желаната специалност сред студентите на Медицинския факултет към МУ-София

За първи път педиатрия е най-желаната специалност сред студентите на Медицинския факултет към МУ-София

  • bobi
  • 16 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за За първи път педиатрия е най-желаната специалност сред студентите на Медицинския факултет към МУ-София

За първи път специалността педиатрия е най-желаната сред студентите на Медицинския факултет към Медицински университет – София, показва анкета сред абсолвентите от Випуск 2022. От университета отчитат още една положителна тенденция  – в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция все повече специалисти да остават да се реализират в България след завършването си.

Над 12 на сто от завършващите студенти са заявили, че ще работят в детското здравеопазване, което е скок с повече от 7% в сравнение с предходния випуск.

След педиатрията най-желаните специалности са кардиология, хирургия, вътрешни болести, акушерство и гинекология. Почти 90 на сто от младите специалисти се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари. Под 1% са желаещите да работят в спешната медицина.

50 на сто от младите лекари посочват, че ще останат да се реализират в България – заради семейството и приятелите, както и поради дълга към родината.

Дипломирането на младите лекари  ще се състои на 21 февруари. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ” са две млади лекарки, които ще получат парична награда в размер на 2000 лв.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top