fbpx
Начало » България » За първи път в България 3D декор в Музикалния театър

За първи път в България 3D декор в Музикалния театър

  • bobi
  • 12 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за За първи път в България 3D декор в Музикалния театър

Музикалният театър в София се оказа с иновативен декор – 3D принтиран за първи път в България.  Повод на гордост е новата постановка „Прилепът“, която завладя с класически декори – изработени с помощта на 3D принтиране.

Идеята за тази иновация идва на сценографа Иван Славов. Той решава да създаде декор, който да бъде съвременен, но и да се използва за дълго време. Така те стигат до идеята за 3D принтиране и се обръщат към специалистите в лицето на 3DBGPrint. Следва кратка консултация дали може 3D принтирането да се приложи върху декорите.

В крайна сметка проектът стартира в началото на месец август и пред 3DBGPrint и главните сценографи стои много работа, за да може всичко да е готово за началото на „Прилепът“ през октомври.

Първо 3D артиста успява да моделира в срок декорите и да се дадат в 3D работилницата за основната работа – изработката на множеството елементи.

Цялостната сметка е, че над 200 части биват принтирани в срок. За целта са използвани цели 10 идентнични принтера, които били натоварени в пълна мощност.

Материалът за 3D принтирането също е от основно значение и е специално подбран.

За щастие, успяват да изработят всичките 200 елемента в срок, асемблирани са и са дадени за постобработка.

В крайна сметка, проектът по декорите за „Прилепът“ има успешен край в края на месец септември и вече всички зрители могат да се насладят, както на постановката, така и на невероятните иновативни декори.

Информация за „Прилепът“:

Новата постановка излезе на сцената на Музикалния театър 100 години след първата й премиера в България. Тя е била в далечната 1919 година в тогавашния “Свободен театър”.

Творбата на знаменития австрийски композитор – провъзгласен за Краля на валса – не слиза от световните оперетни сцени от премиерата си на 5 април 1874 година във виенския театър „Ан дер Вин” до наши дни. Тя си е заслужила статута на класическа оперета и затова често се играе в оперните театри редом с творбите на Моцарт, Вагнер и Верди.

 „Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с красивата музика на Щраус, която блика като шампанско,  създават усещането за празничност и лекота.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top