fbpx
Начало » България » За обществено обсъждане: До 413 лв. компенсация за родители, чиито деца не са приети в ясла

За обществено обсъждане: До 413 лв. компенсация за родители, чиито деца не са приети в ясла

  • bobi
  • 23 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за За обществено обсъждане: До 413 лв. компенсация за родители, чиито деца не са приети в ясла

Компенсация в размер на до 413 лева месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла поради липсата на свободни места.

Сумата е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование, а остойностяването й е заложено в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на 5 условия, предвижда проектът на наредбата: детето да е кандидатствало за място в общинска ясла или яслена група в района по настоящия си адрес, но не е прието поради липса на свободни места; не е записано в такава ясла; общината не е предложила друго място поради липса на такива места във всички общински ясли и яслени групи в прилежащия район; не се използва отпуска по майчинство; родителите не получават подпомагане от държавата или по европейска програма за отглеждане на дете, като детските добавки не се считат за такава помощ.

Предвидено е да се компенсират деца, навършили тримесечна възраст за периода до 1-ви септември на годината, в която навършват 3 години.

Парите могат да се използват за покриване на разходи при посещение на частна ясла, а също и при сключен договор с детегледачка. Изплащането на компенсации по така предложения ред ще се прилага със задна дата от юни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top