fbpx
Начало » Бакалавър » За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

  • bobi
  • 25 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на близо 1600 учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната.

„Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена конкуренция с целия свят, с всички богати държави, казва в интервю за БНР проф. Николай Витанов, физик и зам.-ректор на Софийския Университет по научната дейност.

Колкото от отличените учените са в България, толкова са и в чужбина, и това малко променя представата, че наука може да се прави само извън България. Повечето от оценените учени са изкарали сериозна специализация в чужбина, но са се върнали и са постигнали тези високи резултати тук.

Държави, които са с население като нас, но имат сериозно финансиране в наука – Финландия, Дания, Израел, Австрия – са много преди нас. Което ясно показва корелацията между инвестициите в науката и високите научни постижения.“

„В миналото имаше колеги, които бяха влезли, ако беше направена преди години, за съжаление, част от тях вече работят извън страната, или не се занимават с наука и вече не работят в тези области, коментира проф. Георги Вайсилов, преподавател във Факултета по химия и фармация и председател на фонда „Научни изследвания“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top