fbpx
Начало » България » Защо училището не е важно? Теория на психолог

Защо училището не е важно? Теория на психолог

  • bobi
  • 10 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Защо училището не е важно? Теория на психолог

Със започването на новата учебна година започват да възникват затруднения относно начина на провеждане на учебните часове и спазване на мерките срещу коронавируса. В страни, където учениците вече са в час, се наблюдава увеличаване на вируса и преминаване към дистанционно обучение. Точно това е и причината много родители да са стресирани и пренатоварени от работа от вкъщи и в същото време съдействат на децата си в онлайн обучението.

Асортиментът от стресови фактори, който ни измъчва през последните няколко месеца, създаде огромни семейни сътресения. Проучванията разкриват, че сътресенията в психичното здраве, създадени от тази пандемия, са значителни. През последните шест месеца наблюдаваме нарастване на домашното насилие, раздяла, развод, детска тревожност, тийнейджърска депресия и идеи за самоубийство. Тази пандемия предизвика хаос върху нашето психично здраве, поради което съсредоточаването върху училището в този момент е грешка.

Хуманистичният психолог Ейбрахам Маслоу ни предостави теория, обясняваща човешката природа. Неговата идея за „йерархията на нуждите“ предполага, че хората трябва да задоволят основни нужди, като физиологични, преди да се опитат да отговорят на по-високи нужди, като нужда за знание и образование. Ако основните потребности не са изпълнени, мотивацията за задоволяване на по-високи нужди е по-малко или не съществува.

Трябва да насочим енергията си към задоволяване на най-основните нужди на децата, включително хранене и безопасност. Тези нужди са много по-важни в момента, отколкото да се уверим, че децата знаят азбуката, разбират питагоровата теорема или могат да рецитират таблицата за умножение. Надяваме се, че един ден образованието на децата отново ще бъде важен приоритет. Въпреки това, тъй като тази пандемия продължава да вилнее по целия свят и децата са в постоянен стрес за своя живот и за бъдещето, трябва да се съсредоточим върху най-основните нужди на семейството. Чувстват ли се децата ни в безопасност? Спокойна ли е домашната ни атмосфера? Ядат ли децата ни добре и спят ли добре? Чувстват ли децата ни, че са обичани?

Другите нужди на нашите деца ще бъдат удовлетворени в бъдеще, но тъй като тази пандемия продължава, трябва да помним Маслоу и да се съсредоточим върху това, от което се нуждаят нашите семейства сега.

Преводен материал от: The Times of Israel

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top