fbpx
Начало » България » Защо учебната година започва на 15 септември?

Защо учебната година започва на 15 септември?

  • bobi
  • 14 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Защо учебната година започва на 15 септември?

15 септември е денят, в който в България се открива учебната година във всяко училище без изключение. По традиция има празненства в дворовете – гордите родители изпращат децата си, а учителите ги вкарват в клас за първия учебен ден.

Но защо точно на 15-ти септември е датата? Не може ли да бъде друга дата? Например всеки втори понеделник на септември и всяка година да се пада на различна дата? Историята ще ни разкаже защо 15-ти е избран и то неслучайно.

До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му БЗНС – Български земеделски народен съюз. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината – за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

Тази дата си остава официална и през социализма начело с Тодор Живков, а и след това – по време на демокрацията след 1989-та година.

През 2001-ва обаче, министър на образованието е Сергей Игнатов. Той заражда идеята учебният процес в училищата отново да стартира на 1 септември. Но това не се възприема добре и до промяна не се стига.

Въпреки това, началото на учебната година на 1-ви септември са приели много от бившите съсветски републики като Чехия, Русия и други.

По света датата е различна спрямо всяка държава и нейните приоритети по тема образование. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат – и първият звънец бие чак на 1 октомври. В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават – така е във Франция, Германия и Великобритания, например.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни – сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо няма по-подходящо време за започване на училищни занятия. Японските ученици обаче все пак почиват през лятото. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top