fbpx
Начало » България » Защо сексуалното образование е важно за децата

Защо сексуалното образование е важно за децата

  • bobi
  • 19 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Защо сексуалното образование е важно за децата

Текстът е препечатан от „Свободна Европа“. Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма „Кампании и комуникации“ в Българския хелзинкски комитет.

„Мислех, че като съм пълничка, съм имунизирана против сексуален тормоз. Това е първото ми подобно изживяване. Повтарям си сцената отново и отново, въпреки че не бях наистина изнасилена. Чувствам се много глупаво, че вдигам толкова много шум за нещо подобно.“

Цитатът е от кореспонденцията на 16-годишно момиче с консултантите в сайта loveguide.bg. Момичето става жертва на опит за изнасилване и благодарение на тяхната намеса събира кураж да сподели с родителите си и да подаде жалба. Сайтът е едно от малкото места, където деца и подрастващи могат да намерят научно доказана информация и обучени консултанти за въпросите, свързани със съзряването, секса, здравето, насилието. Екипът му от няколко години обучава децата и на живо, работейки в тесен контакт с училищата.

Освен да познават телата си при тези обучения младежите се учат също да се грижат за себе си по най-добрия начин – като започнем от интимната хигиена, минем през здравословния начин на живот и стигнем до сложния въпрос с насилието. То – видимо и от споделената история – понякога остава неразпознато, неадресирано и заключено в тревожните мисли на пострадалото дете.

Въпросът за сексуалното образование стана горещ през последните дни и въпреки спорния повод за тази обществена дискусия всъщност е истински късмет, че тя се случва.

България е една от двете държави в Европейския съюз (другата е Румъния), където почти 14% от новородените са на майки под 20-годишна възраст. През 2018 г. в страната са направени около 14 хиляди аборта по желание, като 2/3 от тях са на жени между 20 и 29 години. Сравнително висока остава и заболеваемостта от полово предавани инфекции – за 2017 г. установените нови случаи на сифилис са 7,5 на 100 хиляди души население, като в групата на децата до 17 години заболелите са 4 на 100 хиляди.

Тенденцията при всички тези проблеми е засегнатите от тях да намаляват устойчиво през последните 10 години. Въпреки това България остава сред негативните лидери в статистиката на Европейския съюз, което налага усилията да се увеличат. И в никакъв случай да не се допуска крачка назад.

Какво е сексуално образование?

Терминът „сексуално образование“ не включва обучаване на децата как точно да правят секс (макар да намирам подобна идея за полезна). В България сексуалното образование е интегрирано в държавния образователен стандарт по гражданско, здравно, екологично и интеркултурно образование като подсегмент на здравното образование, включващо още редица елементи.

Целта му е в края на основната степен (седми клас) учениците да са наясно как работят телата им, какво представлява сексуалността и как се проявява, какви са рисковете и начините за предпазване от тях след началото на половия живот.

Абитуриентите трябва да са наясно както с контрацепцията и превенцията на полово преносими инфекции, така и с местата, където при нужда могат да потърсят помощ, както и с най-важните въпроси, засягащи решението дали човек да стане родител.

„Основно правило при обучението е информацията да предшества събитието“, обяснява д-р Радосвета Стаменкова. Тя е изпълнителен директор на Българската асоциация за семейно планиране и сексуално здраве и повече от 25 години се занимава с обучение на учители и младежи в тази сфера.

„В този смисъл би било абсолютно неефективно да говорим за менструация в осми клас например, защото у нас средната възраст, на която момичетата получават първия си мензис, е 12 г. и половина. Също така е безмислено да се говори за безопасен секс пред дванадесетокласници, защото повечето от тях отдавна са направили своя сексуален дебют“, казва още тя.

Според национално представително проучване от 2016 година средната възраст, на която младежите у нас започват да водят полов живот, е 16 години. Поне една трета от тях не са използвали презерватив при първия си полов акт. Това може да бъде причина не само за краткосрочно настъпващи проблеми, но и за дългосрочни.

Неизвестното, премълчаното, неизговореното

Част от полово преносимите инфекции се развиват безсимптомно – по-често при мъжете, понякога и при жените. Липсата на клинична картина обаче води до нелечение, хронифициране и нерядко до стерилитет или репродуктивни проблеми и при двата пола. Сред неизговорените последици от липсващата или недостатъчна сексуална култура са депресиите и опитите за самоубийства сред младите хора, както и допускането премълчаните проблеми в сексуалния живот да водят до разпад на семейства.

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) общото решение на всички изброени проблеми е въвеждането на системно здравно и сексуално образование. Организацията се позовава на доказателства и посочва, че когато сексуалното образование е достъпно за всички и е част от образователната система, то не само не води до по-ранна сексуализация и желание за експериментиране, а напротив – отлага сексуалния дебют, намалява сексуалната активност и увеличава употребата на контрацептиви.

Добрата новина е, че макар вероятно малко българи да са наясно с документите на СЗО, проучване от 2016 г. установява, че 78% от хората между 15 и 49 години искат въвеждане на сексуално образование в училище, водени от съвсем практична житейска логика. Друго проучване – на Българския фонд на жените от 2019 г. – потвърждава същия резултат.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top