fbpx
Начало » България » Започна подаването на документи за кандидатстването след 7. клас

Започна подаването на документи за кандидатстването след 7. клас

  • bobi
  • 08 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Започна подаването на документи за кандидатстването след 7. клас

Без обичайните опашки стартира подаването на документи за кандидатстване след 7. клас в Пловдив в едно от петте училища-гнезда – СУ „Цар Симеон Велики”. Първите желаещи да подредят желанията, които обаче си нямат вяра да го направят сами от вкъщи и предпочитат да го сторят с подкрепата от консултант, дошли още в 7.30 часа. Центърът отваря в 8, но школото вече работело. Така за половин час седмокласникът и родителите попълнили книжните формуляри, данните от които после се прехвърлят в електронната платформа. И в първата минута след 8 часа заявлението било подадено.

Час-два по-късно все още нямаше навалица пред компютрите, където учители по двойки правеха въвеждането на данните. Вероятно все повече хора се ориентират към кандидатстване онлайн от дома, а не на място в гнездата, допуснаха от школото.

Там направили стройна организация – инструктажи на всички преподаватели, които по двойки до петък ще се редуват по график на две смени, за да поемат потока от седмокласници. На място те подреждат желаните паралелки, като ги изписват една по една в хартиен формуляр по реда на предпочитанията. Вписват също оценките от националните външни оценявания и общия успех от дипломата. После данните се въвеждат от дежурните екипи в електронната платформа. На място родителят на няколко пъти проверява дали съответстват на посочените от него. Последната „контрола” е преди да се пусне разпечатка от въведеното в системата. Родителят и седмокласникът се подписват. А хартиеният носител, който са попълнили на ръка, се унищожава.

 По този начин тази година става изцяло електронното подаване на документите. Вече няма контролни комисии, които да засичат данните в хартиените заявления и в електронната база. Проверката става на място – от 4 чифта очи на консултантите и от подаващите заявлението, които се съгласяват с вкараното в платформата с парафите си.

 Електронната система е с подобрения. Вече е възможно, ако се кандидатства за професионална гимназия, но седмокласникът не носи задължителното медицинско, заявлението да се регистрира, а той да се върне до края на деня да добави липсващия документ. Ако не го направи обаче, няма да участва в класирането за посочените професионални паралелки. Предвиден е вариант за корекции във вече подадено заявление. Ако ученикът реши да пренареди желания, подава молба за анулиране на входираното. Това става в училище – гнездо за прием на документи. Формулярът се изпраща в РУО и само информатиците там имат право да направят корекции на данните в системата.

 Малко след 9 часа тази сутрин Мария Лесинска дойде с майка си, съученик и неговата майка да подаде документи в СУ „Цар Симеон Велики”. Момичето от 7. Г в ОУ „Райна Княгиня” е сред отличниците на тазгодишните национални външни оценявания – с две пълни шестици, като по математика даже има максималния сбор от 100 точки. „Постига се с допълнителни уроци. Но може и без тях, ако вложиш много труд и амбиция”, обясни Мария. Иска да учи в немска паралелка в Английската гимназия. Пламен Додевски от нейния клас също се е спрял на профилирана паралелка с този чужд език, защо с английския вече доста е напреднал. Той е с оценки над 5.50 по български и математика. Дългосрочният му план след средното образование е да си намери хубава работа някъде из Европа. Занимава се с фехтовка и е много запален по графичния дизайн. Затова, освен в езиковите гимназии, е посочил и паралелка в Математическата.

 Женя Демирева от ОУ „Княз Александър I” се надява на място в немската паралелка в Хуманитарната гимназия. Учи английски от детската градина. Затова посочила 11 желания, които не включват засилено изучаване на този език. Обича да пее и танцува, но още търси себе си и най-доброто професионално поприще. Ведра, усмихната и оптимистка, Женя засега се оставя да види” накъде ще я отвее вятърът”.

Източник: www.marica.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top