fbpx
Начало » България » Заплатите се вдигат в 76 на сто от образователните институции в Добрич

Заплатите се вдигат в 76 на сто от образователните институции в Добрич

  • bobi
  • 23 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Заплатите се вдигат в 76 на сто от образователните институции в Добрич

В 76 на сто от образователните институции в Добрич е планирано увеличение на основните работни заплати на педагозите с над 15 на сто, съобщи на пресконференция областният лидер на КНСБ Ивелина Василева за постигната договореност с кметската управа за новия общински бюджет за 2021-а.

Във всички детски градини в общината е заложено увеличение с 16.1 на сто на основните заплати на учителите, а в училищата – с между 15 и 17.7 на сто. Ръстът на заплатите при непедагогическия персонал е 10-14 на сто, отбеляза областният координатор на КНСБ.

Синдикатът е договорил с 22 на сто увеличение на възнагражденията в здравеопазването, при което нивата на заплащане на медицинските сестри в здравните кабинети достигат 1100 лева, а в детските ясли – 1220 лева.

Според Василева тези възнаграждения са сред най-високите във функцията „Здравеопазване“ в страната.

Въпреки планирания ръст и в местните дейности, остават ниски възнагражденията в регионалната библиотека, камерния и духовия оркестър, професионалния ансамбъл „Добруджа“, където основните заплати са между 740 и 850 лева. Възнагражденията са почти изравнени със заплатите на нискоквалифицираните работници, а културните дейности са сред най-засегнатите от епидемията, каза Ивелина Василева. По думите й, синдикатът ще анализира на всеки три месеца изпълнението на местните приходи и на бюджета, за да се търсят още възможности за нарастване на доходите.

В условията на ковидкризата вероятно ще се наложи да договаряме извънредни клаузи с временно действие, за да бъдат защитени работните места и да бъде постигнат справедлив баланс в заплащането, добави областният координатор на КНСБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top