fbpx
Начало » България » Заплатите в България ще продължат да растат.

Заплатите в България ще продължат да растат.

  • bobi
  • 16 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Заплатите в България ще продължат да растат.

На фона на рекордно ниската безработица в страната заплатите ще продължат да растат и може да очакваме увеличаване на минималното трудово възнаграждение. Това смята Мария Шишкова, която е съдружник на Aims Human Capital.

„Сегашното състояние на пазара на труда в България е изключително динамично. Страната не се е намирала в такава ситуация през последните 30 години“, казва експертът.

По нейните думи пазарът ще продължи да упражнява натиск върху работодателите и тепърва предстоят нови промени на него.

„Безработицата в страната е 5%, сочат данните. Според мен реалната такава е много по-ниска. Това ще продължи да оказва натиск за нарастване на заплатите, включително и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 610 лева от началото на 2020 година“, посочва Шишкова.

По нейната оценка натискът от страна на външните пазари върху Европейския съюз (ЕС) директно ще повлияе върху България.

„През последните няколко години доста от компаниите, които навлязоха в производствения сектор в страната, разширяват броя на служителите си и увеличават възнагражденията“, казва още специалистът.

„Повишаването на възнагражденията и потреблението показва, че консуматорското доверие се увеличава. Това ще става стимул за вътрешния пазар“, заключва Шишкова.

Към средата на 2019 година средните заплати у нас минаха нова граница. Брутното месечно възнаграждения в София вече е над 1730 лева, а за цялата страна тя е 1253 лева, сочат данните на НСИ. Това означава, че те са нараснали с 12% спрямо юни 2018 година.

Междувременно и броят на заетите расте, като към края на юни спрямо с края на март те са с 33,9 хиляди души повече. До голяма степен това се дължи на традиционно по-голямата активност през лятото в туристическия бранш и в селското стопанство.

Източник: https://money.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top