fbpx
Начало » България » Завършиха първите стипендианти от училището в Лом, получило 2 млн. долара от блгарски емигрант в САЩ

Завършиха първите стипендианти от училището в Лом, получило 2 млн. долара от блгарски емигрант в САЩ

  • bobi
  • 12 сеп. 2022
  •  Коментарите са изключени за Завършиха първите стипендианти от училището в Лом, получило 2 млн. долара от блгарски емигрант в САЩ

Пет години, след като български лекар – емигрант в Съединените щати дари повече от 2 милиона долара на училището в Лом, в което е учил, първите стипендианти с пари от него вече завършиха.

Когато по сметката на гимназия „Найден Геров“ в Лом постъпват 2,705 милиона долара за стипендии на бъдещи студенти, Катерина, Станислав, Божидар и Любомир, все още са ученици там.

Сега са сред първите, заслужили паричната помощ за обучението си в различни университети – от 600 до 800 долара за година.

„Реших да използвам тази стипендия като един дългосрочен план за развитието ми в сферата на изкуството“, каза пред БТВ Катерина Чакърова.

„Част от тях, живот и здраве, ще ги използвам за моята специализация“, заяви студентът в Медицинския университет в Плевен Божидар Кадамяр.

„Аз лично използвах стипендията за покриване на разходите по семестриалните такси, а една част от парите – за закупуване на учебна литература“, каза студентът в Медицинския университет във Варна Станислав Михайлов.

След гимназията в Лом, благодетелят д-р Андрей Георгиев завършва Медицинския университет в София, на който дарява 1 милион долара. Още 500 хиляди долара получава местната власт в Лом и близо 1 милион университетът в щата Делауеър, където лекарят е работил.

„Това е плочата, която е била поставена върху дома на Андрей Георгиев и по-точно пред неговия кабинет, където е преглеждал своите пациенти, които са му имали изключително доверие – нищо, че той е чужденец“, заяви учителката Марияна Кадамяр.

Вдъхновени от д-р Георгиев, ученици от Лом му посвещават свои разкази, стихотворения, песни.

„Това, което е важно за нас е животът на дарителя и какво може да подтикне човек към такава щедрост“, каза ученикът Алекзандър Владимиров.

„Точно това да бъдем истински хора, да помагаме и да споделяме е нещото, което трябва да се разпространява и да се помни с времето“, каза ученичката Иванна Иванова.

Дарението на доктор Георгиев стига за стипендии за следващите 30 години. От тази сумата за младеж скача на 1200 долара на година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top