fbpx
Начало » България » Завършилите средно образование трябва сами да си внасят здравните осигуровки

Завършилите средно образование трябва сами да си внасят здравните осигуровки

  • Даниела Стоянова
  • 13 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Завършилите средно образование трябва сами да си внасят здравните осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.  Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, които са здравно осигурявани за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на осигуряване от работодател по реда на Закона за здравното осигуряване.

Зрелостниците трябва и да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от офиса в Хасково.  Например вноската за месец юли се дължи до 25-и август, а до 25-и септември се дължи тази за август. Сумата може да бъде платена без такса чрез ПОС терминал на НАП или онлайн в Портала за електронни услуги на Агенцията.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец №7. Формулярът се подава на място в офиса,  по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция, достъпна с Персонален идентификационен код (ПИК) или е електронен подпис (КЕП).

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, напомнят още от НАП. За вноски, които не са направени в срок, се начислява и законова лихва.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор”, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична, изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона и работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top