fbpx
Начало » Бакалавър » Забрана на жените да учат в университет в Афганистан

Забрана на жените да учат в университет в Афганистан

  • bobi
  • 10 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Забрана на жените да учат в университет в Афганистан

Талибаните забраняват висшето образование на жените за неопределен период от време

 Късна вечер в Кабул. Студентка по медицина – четвърта година – вижда съобщение в WhatsApp, което излиза в университетската ѝ група от 38 студенти. Там неин приятел споделя новината, че талибаните са забранили на жените да учат висше образование, както и да си вземат дипломите, ако са завършващи.

„Това наистина ли е вярно?“ – пишат всички в групата с ужас. Повечето са момичета.

Да, момичета, вярно е, за съжаление. Министерството на висшето образование на Афганистан обяви официално в писмо до всички държавни и частни университети, че нарежда незабавно да се забрани университетското образование за жени за неопределен период от време. Ислямистите, които са управници към момента, вече бяха забранили и на повечето жени тийнейджъри средното училище.

Сабра, която е девойката, която прочита злощастното съобщение в WhatsApp, споделя, че се чувства, като полята със студена вода.

„Учих четири години с цялото си сърце. Остава ми само още една година и завършвам…“, споделя през сълзи тя.

Решението да се забрани на жените да учат в университет беше глобално осъдено от Международните организации, като го определиха и като „смразяваща стъпка назад за Афганистан“. Правителството на САЩ заяви, че това е неприемливо, а държаният секретар обяви, че е „дълбоко разтревожен“.

Рина Амири, специален пратеник на САЩ в Афганистан, сподели, че забраната показва, че талибаните се връщат към крайните политики, които приеха през 90-те години, когато за последно контролираха Афганистан.

„Светът трябва да осъди афганистанската политика и че не може да се оправдаваме, че става дума за култура или религия. Вижте другите държани в Близкия Изток – нито една от тях не е забранила образованието на жените.“, написа Амири в Туитър.

„Намираме се в повратна точка. Време е за решения и действия. Като глобална общност трябва да заемем твърда позиция срещу тези крайни политики. Това решение застрашава жените.“, продължи Амири.

А вече решението е в действие и всяко момиче, което отива до университета, бива връщано и няма право да влезе. А протестите също не закъсняват… В източния град Джелалабад видеозапис показва група жени… и мъже, които протестират пред кампуса.

Момичетата вече са изключително разочаровани и използват социалните мрежи да споделят преживяванията си. Повечето са загубили съня си, а други, като Сакина Сама, споделя, че са ѝ отнели три години да убеди баща си да се съгласи да я запише в университет, а сега вече е забранено от правителството.

„Да си момиче е тежко престъпление и искам да прокълна моя създател, че е проклел да бъда толкова нещастна и унизена, споделя Сама.

И въпреки всички, редица афганистански граждански активисти за правата на жените излязоха със съвместно изявление, което призовава талибаните да променят това „средновековно престъпление“ и да не налагат на жените изолация и бедност.

Бившият шеф на афганистанското разузнаване Рахматула Набил, което сега е в изгнание, написа в Туитър, че талибаните се стремят със забраната да държат обществото в неведение, защото смятат, че оцеляването и растежа им зависи от невежеството на младото поколение.

Предстои развръзката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top