fbpx
Начало » България » Живот в града или живот в провинцията?

Живот в града или живот в провинцията?

  • bobi
  • 02 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Живот в града или живот в провинцията?

В повечето големи градове не може да се живее. Това е истината. Особено в столиците. В Истанбул задръстванията са огромни – буквално с часове чакаш, пътуванията са огромни. В Лондон пътуваш над 1 час в посока, заедно с още стотици хиляди. В Мадрид не е по-различно. Като цяло, в повечето европейски столици все по-труден става живота.  Вече, освен милионите жители на града, има и изключително много туристи, заради евтините билети и любовта към пътуванията.

И сега въпроса е: „Вие как живеете, справяте ли се със стреса, с пътуването, със задръстванията, с големия поток хора? Честно казано, понякога е доста изнервящо. Не искам да коментирам чисто работно, защото можеш да си и в най-малкото градче, а работата да е адски стресова, както и обратното. Въпросът е в момента, в който излезеш от работата и усетиш града – да излезеш с приятели, да се прибереш до вкъщи, да напазаруваш, да паркираш колата в центъра.

В София става изключително трудно да се живее. Факт е, че Общината полага грижи – създава буферни паркинги, разширява тротоари, свързва големи булеварди, за да минеш бързо, но просто столицата не е създадена за толкова много хора. Потокът е огромен.

В метрото сутрин и вечер е като епизод на „Спарта“. Не можеш да дишаш, не можеш да си хванеш метрото. Всеки се е качил върху теб и няма мърдане. Климатизацията не може да се справи с толкова хора и умираш или от задушаване или от натиск на другите. В Япония има „натъпквачи“ в метрото. Това са хора, които набутват хората навътре във влака, за да влязат други. Ужасна работа. Сякаш сме картофи.

То проблемът е и да имаш кола. Задръстванията стават все по-големи и е все по-изнервящи. То проблемът е и като стигнеш до дестинацията – къде ще оставиш колата? Колкото и да ви е странно – макар, че синята зона в центъра на София е само за 4 часа и се плаща – не можеш да си намериш място. Обикаляш по 30 минути, за да срещнеш някое малко местенце, едва паркираш и се молиш и другите да са внимателни и да не те ударят на излизане.

Недай си боже да живееш в центъра. Няма място за паркиране и ако нямаш винетка за паркиране – край с колата ти. То проблемът е, че и да имаш желание да си купиш винетка – ако си под наем, може да не иска да ти издаде наемодателя. И край – колата няма къде да я оставиш. Заради това има и платени паркиниги, ама те са вдигнали много цените и направо е страшно да питаш за цената за месец колко е.

В магазина е същото – опашките са големи, в заведенията трудно се намират места, ако нямаш предварителна резервация – за всяка една услуга – чакаш дълго време. Например, за да ти прокарат интернет на ново място – чакането си е от 1 седмица нагоре. Понякога и по 2-3 седмици.

Това всичко напряга и стресира. Затова хората все по-често търсят да живеят в близост до големия град. Предпочитат да живеят в къща – повече свободно пространство, без да се съобразяваш, далеч от шума и мръсотията на големия град. Живееш си в къща – по-често е сред природата, защото вече всичко извън големия град е природа. Дишаш чист въздух и си почиваш. Някак е доста по-спокойно. Сутрин ставаш и не се чува шума от близкия булевард, няма крещящи деца и стрес. Качваш се на колата и тръгваш към шумния и стресиращ живот, вечер отново отпочиваш. А и цените на имотите са доста по-ниски. Можеш да купиш голяма къща за доста ниска цена, докато апартаментите в столицата са безбожно скъпи. Така правиш няколко удара само с един избор.

Затова и хората се пренасочват към близките селца и по-малки градове. Преди време хората искаха да дойдат в града, сега искат да избягат от него. И не говорим само за възрастни хора. Говорим и за хора на средна възраст, които имат кола и могат да се придвижват бързо до големия град и работата им. Какво по-прекрасно от това?

Помислете защо да не се преместите и вие? Но имайте едно наум – тъй като все по-голяма е тенденцията хората да търсят извън столицата своя бъдещ дом, то и цените ще започнат да се качват и там. Затова бъдете хитри – планирайте бързо и живейте спокойно… До колкото можете!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top