fbpx
Начало » България » Животът на всяка книга започва в ръцете на читателя

Животът на всяка книга започва в ръцете на читателя

  • bobi
  • 12 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Животът на всяка книга започва в ръцете на читателя

Николета Руева

e завършила e Книгоиздаване в СУ „Св. Климент Охридски“ и още по време на следването си започва работа по специалността. В момента е главен редактор на новото издателство „Кръг“.

Какво ви насочи към специалност Книгоиздаване? Какво образование и подготовка се изисква, за да работиш като редактор на книги?

Първо, знаех, че в 12 клас ще кандидатствам с литература и български, което стесни кръга, но не достатъчно, защото вариантите пак остават много. Фокусирах се върху Книгоиздаване, тъй като книгите винаги са ми били интересни. Може да се каже, че са ми кръвта дори. Дядо ми цял живот работеше в издателство, баща ми също има кратък стаж в тази област. У нас винаги е било пълно с книги, разпечатки, проектокорици, илюстрации и какво ли още не. Държа да отбележа обаче, че преди приема ми в СУ, не съм проявявала професионален интерес към тази област. Тоест както другите трябваше да науча всичко тепърва. И затова започнах стаж в издателство още във втори курс. Мисля, че комбинацията от теория и практика е най-добрата. 

Какви са ежедневните предизвикателства пред един редактор на книги? Как протича един ваш работен ден?

Предполагам, че най-голямото предизвикателство е, че никога не остава време за всичко. Каквато и работа да свърша, колкото и задачи да отметна, винаги има още. Животът на всяка книга започна в книжарниците, но преди да стигне до тях, тя минава през много етапи, които пък са свързани с различни екипи. Ако един се забави, чакат всички след него. Затова и рядко имам план как ще протече денят ми. Запомням само предстоящите срещи с хора. Извън тях знам, че ще съм на бюрото си и ще върша това, на което е дошло редът да се свърши. Възлагам работа на преводачи, редактори, коректори, дизайнери. Комуникирам с печатници. Търся права за нови заглавия чрез литературни агенции или сама. Обикновено всичко става по имейл, така че той е вечно отворен при мен. И някъде там чета и редактирам, за което ми се иска да разполагам с повече време. 

Защо светът на книгите е толкова вълнуващ за вас?

Вълнуващ е, защото ме успокоява и ми е интересно. Докато чета, изпадам в някакво безвремие, не мисля за друго освен за съдържанието. Не участвам в случващото се лично, а само като наблюдател. Понякога ми се струва, че това е единственият начин да се съсредоточа. А докато работя с книги, пак мисля само за тях, но вече по друг начин. Този път и аз участвам, главно действащо лице съм.

Какво четете през свободното си време?

Имам една голяма библиотека в хола, от която не съм прочела сигурно половината книги. Доставя ми истинско удоволствие да огледам всичко и да избера за четене това, което искам точно в този момент. Не да се сетя за него (евентуално) и тепърва да ида да си го купя. А само да се протегна и хоп, вече да е в ръцете ми! 

Кои са най-важните умения във вашата професия? Има ли трудни моменти и какви са те?

Сигурно да можеш да четеш постоянно е на почит сред редакторите. Казвам го, защото аз чета по-бавно, но компенсирам с други неща. Винаги задълбавам много и когато изданието е готово, това личи. А в крайна сметка е важен крайният резултат, защото както споменах, животът на всяка книга започва в ръцете на читателя. 

Какво искате да кажете на читателите от позицията на редактор? Коя е най-голямата и добре пазена тайна на книгоиздателите?

Съветвам читателите да обръщат внимание на това как е направена една книга. Да знаят, че има базови неща, които издателствата трябва да спазват, а не винаги е така. Например, да коригират текста и той да не е пълен с правописни и пунктуационни грешки. Както и много други неща. Нека читателите не правят компромиси с качеството.  

Коя е книгата, която много бихте искали да издадете, но са ви я отказали? Защо?

Обожавам Уди Алън. Исках да издам негова книга и водих преговори с агентите му около девет месеца, което е по-скоро дълго. Накрая идеята ми е стигнало до самия него и той е отказал. Поне знам, че вече е чувал за мен. 

Какъв съвет бихте дали на всеки, който би желал да се реализира в сферата?

Да действа. Да ходи на стажове, да се учи от по-знаещите, да чете не само художествена литература, но и професионална. Да се реализираш в книгоиздаването не е толкова трудно, ако си упорит. Но това май важи за навсякъде.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top