fbpx
Начало » България » Ето как да се предпазим от коронавируса (10 съвета от експерт в епидемиите)

Ето как да се предпазим от коронавируса (10 съвета от експерт в епидемиите)

 • bobi
 • 26 февр. 2020
 •  Коментарите са изключени за Ето как да се предпазим от коронавируса (10 съвета от експерт в епидемиите)

Короноварусът, който от януари все по-трайно се настанява в новините, притеснява вече цял свят, а с приближаването му до България и потенциалните първи случаи в нашата страна, паниката около него започна да расте. В редица публикации, още от януари, следим неговото развитие, от една страна като научна, а от друга  като причина за сериозни размествания и промени в технологичния сектор.

Коронавирус 2019-nCov е щам, който не е беше засичан у човека до края на 2019 година. Вирусът вече се предава от човек на човек, а към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. За сега се смята, че той се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Ежедневно получаваме много информация за вируса, развитието му, заразените, но как да се предпазим? Всеобщата истерия вече е около нас и все по-често по улицата виждаме хора с маски, в магазините граждани с препълнени колички със стоки от първа необходимост и т.н.

Но как наистина да се предпазим?

Американската журналистка Лори Гарет, отразявала множество епидемии по цял свят и била в някои от „най-горещите“ проблемни зони, сподели през списание Foreign Policy някои прости правила, които да спазваме по време на масово разпространение на заразни болести. Ето как можете да намалите чувствително шанса да се заразите, не само с коронавирус, но и по принцип и кое всъщност е излишно.

 1. Едно от най-важните средства за защита, абсолютно подценявано и рядко използвано-това са ръкавиците. Носете ги. Независимо дали са гумени, кожени или от плат, те ви предпазват най-много. Никога не ги сваляйте на публични места – в автобуса, метрото и т.н. Тук редица специалисти препоръчват да се избягва и ръкостискането.
 2. Превантивно, дори да носите ръкавици, винаги избягвайте контакт на ръцете с лицето и очите си, дори ако нещо ви дразни. Идеята е, че именно по този начин можете да се заразите, така че преди да пипнете лицето си, най-добре измийте внимателно ръцете си. Правете го и преди да сложите ръцете си в ръкавиците.
 3. Сменяйте често ръкавиците, перете ги, а ако са от плат не ги носете влажни.
 4. Маските, които са широкоразпространени са на практика безполезни навън и с доста малък успех, ако сте на закрито. Повечето от тях, особено евтините и популярни, трябва да се сменят буквално на 15 мин, за да има все пак някакъв успех. Абсолютно вредно и опасно е да използвате такава маска всеки ден. По този начин тя задържа част от секретите от устата и носа в себе си, което допълнително предизвиква развитието на бактерии. Маската се използва на практика ако сте вече болни и искате да предпазите околните.
 1. Редуцирайте използването на хавлиени кърпи или поне направете така, че всеки в домакинството да има своя собствена. Не пипайте чужди кърпи, най-добре за избърсване на ръцете си използвайте тоалетна или домакинска хартия. За почистване можете да използвате и мокри кърпи със спирт, но мокра хавлиена кърпа е най-големият развъдник ма вируси у дома.
 2. Не пипайте дръжки на врати, особено на публични места. Ако можете отваряйте ги с лакътя си. Тук също може да помогне носеното на ръкавици. Същото се отнася за използването на всякакви общи предмети и повърхности, които пипат много хора – парапети, клавиатури, телефони. Докосвайте само личните си вещи и не давайте на други хора да ги докосват.
 3. При хранене използвайте свой комплект прибори, а за сипване използвайте отделен прибор за всяко ядене и салата. Временно избягвайте ресторанти, особено такива със съмнителна хигиена.
 4. Не консумирайте сурово месо, риби, суши и т.н.
 5. Проветрявайте повече, защото вирусите не обитават добре проветрени помещения
 6. В случай, че се грижите за болен – сложете му маска на него, като много внимавайте при сменянето и, защото по нея ще има вируси. Използвайте ръкавици и изхвърляйте всичко от болния с отделни торбички. Перете всичко, свързано с болния възможно най-често. Ако има възможност отделете го в самостоятелна стая

Източник: https://www.kaldata.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top