fbpx
Начало » България » Елитни училища ограничават приема

Елитни училища ограничават приема

  • bobi
  • 08 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Елитни училища ограничават приема

Елитни училища съкращават приема на ученици заради обучението в една смяна. Режимът трябва да обхване всички от по-следващата година. Засега обаче новият режим е въведен в 1923 училища, а в 333 продължава да се учи и сутрин и следобед. 

Първите седем години в 109-то основно училище, Ясен учи само първа смяна. Последният опит на ръководството да отговори на наплива, е за сметка на учителската стая.

Много от възпитаниците на основното училище са се насочили към елитни гимназии. Приемат ли ги обаче, Ясен и Ина ще трябва тепърва да учат на две смени.

,,Няма да съжалявам, когато едни пет години съм се чувствала не чак толкова добре“, казва Ина.

,,Наистина първа смяна е много по-удобно“, коментира Ясен пред Нова телевизия.

Ина е избрала испанската гимназия – тук  въобще нямат избор. Учат на две смени и пак се налага да ограничат приема за догодина с една паралелка.

Желаната гимназия дели сградата с желано основно училище и занималнята към него. Още десетки училища свиват приема с по една паралелка, но министерството е убедено в ползите от новия режим – като в 109-то.

,,Ако е една паралелка, това не би трябвало като цяло да повлияе на развитието училището“, коментира  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Междувременно на общинско ниво се търсят варианти за разширяване на съществуващите сгради и за строителство на нови. За София вече са планирани четири. За следващата учебна година, още 36 училища в страната ще преминат към едносменния режим.

Източник: https://novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top