fbpx
Начало » България » Кандидатстването за гимназии вече ще е само електронно

Кандидатстването за гимназии вече ще е само електронно

Заявленията, които седмокласниците попълват, за да кандидатстват за гимназия, вече ще се подават само по електронен път, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от агенция „Фокус“.

 

От образователното министерство оповестиха детайли за предстоящите изпити от националното външно оценяване по български език и математика, оценките от които служат за вход в средните училища.

 

Изпитите са три. Задължителните – по български и литература и по математика, са съответно на 17 и 19 юни, а на 21 юни е миниматурата по чужд език, на която явяването е по желание и при добро представяне дава удостоверение за степен на владеене на езика.

 

И тази година ще има възможност за подаване на документи в т.нар. училища-гнезда, които Министерството определя всяка година за приемане на заявленията, но попълването и в тях ще е електронно. Разликата ще бъде, че ще се прави от служители, а не лично от подаващия заявлението, обясниха от министерството. Документите ще бъдат разпечатвани и на хартия, за да може родителят да ги подпише и да е сигурно, че няма грешка при въвеждането на желанията, обясниха от министерството.

 

Останалите родители ще могат да попълват заявленията във всеки удобен момент от компютър. Миналата година от тази възможност да се възползвали родителите на близо 40% от кандидатствалите деца, уточни Таня Михайлова.

 

Ще се кандидатства в 2500 паралелки

 

Държавният план-прием при националното външно оценяване след 7-и клас вече е утвърден и учениците ще кандидатстват за прием в 2499 паралелки – 1446 професионални и 1053 – профилирани. По думите на Таня Михайлова броят на професионалните паралелки за трета година нараства и вече достига 57% от всички.

 

След последните законови промени в сферата на образованието кандидатстването вече не като цяло за училищата, а поотделно за всяка конкретна паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките. Учениците посочват поотделно всяка от тях при кандидатстване.

 

Над 60 хил. ученици отиват на изпити

 

Малко над 60 хил. – 61 223, са учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване след 7-ми клас, съобщиха от образователното министерство.

 

Оттам уточниха, че до момента няма данни колко ученици ще се явят на миниматурата по чужд език на 21 юни, тъй като все още тече записването.

 

В провеждането на изпитите ще бъдат ангажирани 1696 училища, 4930 зали, а над над 16 хил. квестори ще следят за реда. Учениците се явяват в училището, в което учат, а квесторите са и от други училища.

 

Дните на задължителните изпити – 17 и 19 юни, ще бъдат обявени за неучебни дни за всички училища, тъй като квестори са учителите. Денят на изпита по чужд език ще е учебен.

 

Източник: dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top