fbpx
Начало » България » Електронната система на училищата се срина дни преди 15 септември

Електронната система на училищата се срина дни преди 15 септември

  • bobi
  • 13 сеп. 2022
  •  Коментарите са изключени за Електронната система на училищата се срина дни преди 15 септември

Сривове в новата единна електронна образователна система, която трябва да заработи от 15 септември в полза на ученици, родители и учители. Директори на училища сигнализират, че денонощно опитват да въвеждат данни в системата, но без успех.

За първи път у нас училищното и предучилищното образование ще има единна електронна система. Направена е от пет фирми. За да заработи системата на 15 септември – до 7 всички учители трябваше да са въвели информация за всеки ученик, учебна програма, уроци и среда на живот. Но училищата алармират за непрекъснати сривове.

„Не е дообмислена и не се работи. Идеята е много хубава, перфектна. Реализацията – калпава. Ако тръгнат да влизат учителите, ако тръгнат да влизат учениците, защото те имат право да виждат дневника, няма да издържи“, обясни пред БТВ Николина Георгиева-Младенова – ръководител информационни и комуникационни технологии в 119 СУ – София.

Диян Стаматов казва, че много пъти са сигнализирали за проблемите Министерство на образованието.

„Съвсем откровено – не знам към кого да се обърнем. Аз самия мисля, че трябва да имаме национална електронна платформа, но тя трябва да бъде позиционирана на мощни съвременни сървъри и да не създават проблем на потребителите“, казва директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

Ръководителят на системата обясни, че са увеличили броя на сървърите, които да обслужват платформата.

„По стара българска традиция срокът беше 7 септември – всичко се прави в последния момент и се предизвика много голямо натоварване. Едно от действията беше увеличаване броя на виртуалните сървъри, които посрещат заявките на потребителите и тези забавяния бяха изчистени на 9 септември около 12 часа“, заяви Драгомир Манов-ръководител на проекта.

Според Министерство на образованието, училищата са имали достатъчно време от февруари до септември да въведат информацията в системата. Според ведомството това няма да компрометира гладкия старт на учебната година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top