fbpx
Начало » България » Една четвърт от работещите в средното образование са с увеличени работни заплати

Една четвърт от работещите в средното образование са с увеличени работни заплати

  • bobi
  • 26 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Една четвърт от работещите в средното образование са с увеличени работни заплати

Една четвърт от работещите в системата на средното образоване са с увеличени работни заплати, показват резултати от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

В писмо до министъра на образованието Николай Денков от профсъюза настояват МОН незабавно да увеличи заплатите така, както е договорено в края на март.

В анекс към Колективния трудов договор е договорено 12,3% средно увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти.

Пред „Хоризонт“ председателят на синдиката Юлиян Петров коментира:

„Нямам и съмнение, че това ще се случи, но бихме искали то да бъде навреме, защото инфлацията не чака и всъщност и без това учителската заплата се обезцени в последните няколко месеца“.

От синдиката посочват още, че  ще предложат на правителството 10% увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за тази година, заради високата инфлация:

„Очакваме едно следващо и препоръчваме едно следващо увеличение с актуализацията на Държавния бюджет от 10 процента. На този етап то звучи справедливо“, каза Юлиян Петров- председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

От профсъюза са категорични, че увеличението ще се отстоява с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top