fbpx
Начало » България » Едва 9,5% от педагозите в детски ясли са под 30-годишна възраст

Едва 9,5% от педагозите в детски ясли са под 30-годишна възраст

  • bobi
  • 24 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Едва 9,5% от педагозите в детски ясли са под 30-годишна възраст

В София, на 25 и 26 февруари ще се състои конференция на тема “Изграждане и развитие на професионалните компетентности на хората, работещи с деца в ранна възраст в България”.

Основната причина за конференцията е проучване на Фондация “за нашите деца”, която показва, че едва 9,5% от педагозите в детски ясли са под 30-годишна възраст, а само 12,8% от тях са завършили Предучилищна и Начална училищна педагогика.

Има сериозни проблеми с текучеството на хората, които работят с деца в някои сектори. има сериозни проблеми с възможностите на професионалистите – социални работници, служители в здравеопазването, детски учители, да развиват своите компетентности, когато изпълняват професията си”, казва Савелина Русинова – ръководител на инициативата “България расте с децата си”, която е част от дейността на Фондация “За нашите деца”.

По думите ѝ проучването показва, че в бранша има високо образовани хора, които са силно мотивирани да работят в своите професии.
“Това, от което тези хора имат нужда, е една цялостна държавна политика, която да подкрепи техните усилия и да ги направи по-ефективни, защото качеството на работна сила, компетентностите на хората, които работят с деца пряко влияе върху качеството на образованието, което получават децата в предучилищна възраст”, допълва Русинова.

Според нея, работата на специалистите (педагози, психолози, лекари) с родителите е съществена част от цялостният процес за подкрепа на ранното детско развитие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top