fbpx
Начало » България » Държавите, в които учителите са оценени най-високо. Къде е България?

Държавите, в които учителите са оценени най-високо. Къде е България?

  • bobi
  • 25 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Държавите, в които учителите са оценени най-високо. Къде е България?

В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че тази професия е много трудна сложна и с големи отговорности по отношение на обществото. Това обаче не важи за всички държави по света. В тях учителският труд и неговото значение се оценяват високо и на учителите се заплаща над нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Експертите от портала Teaching Abroad анализираха нивото на заплатите на учителите в 100 страни, след което превърнаха тези заплати в долари и ги сравниха с нивото на БВП на глава от населението в страната по паритет на покупателната способност (Purchasing Power Parity, PPP).

93% от учителите в страните, включени в изследването, получават по-ниски заплати от нивото на този показател. Това означава, че дори в държави, където учителите получават номинално високи заплати, те печелят по-малко и имат жизнен стандарт по-нисък от средното за страната.

Кои са 10-те държави с най-високо възнаграждение и къде е България в тази класация?

Снимка 226678

Източник: iStock

10. Финландия

Средна годишна учителска заплата42 607 долара. Учителска заплата спрямо БВП на човек от населението: -8%.

Общообразователното училище включва деветгодишно образование и децата започват да го посещават на седемгодишна възраст. Учебната година продължава 188 дни и общините самостоятелно ги разпределят между есенния и пролетния семестър; най-често първата половина на годината продължава 89 учебни дни, а пролетта – 98. Занятията започват през август и завършват в края на май.

Училищата се фокусират върху безопасността и ученето на децата. Детето отива в най-близкото до къщата училище, но има тенденция сред родителите да изпращат децата си в по-престижни от тяхната гледна точка образователни институции.

Оценките в по-ниските степени не са задължителни, градацията се използва в словесна форма: „отлично“, „добро“, „променящо се“ и „изисква се обучение“. Започвайки от 4-ти клас, оценките се поставят в диапазона от 4 до 10 точки.

Снимка 267102

Източник: iStock

9. Мексико

Средна годишна учителска заплата18 922 долара. Учителската заплата спрямо БВП на глава от населението : -8%.

В мексиканска образователна система има задължително предучилищно, и училищно образование. Основното училище е за деца на възраст от 6 до 12 години. Същността на програмата е, че от 1-ви до 7-и клас децата се обучават от максимум двама преподават по всички предмети.

Непълно средното училище включва възрастовата категория деца от 12 до 15 години. За да влезете в тази образователна институция е задължително да имате сертификат, потвърждаващ факта на овладяване на знанията от ученик в начално образование. В допълнение към всичко има приемни изпити, които трябва да бъдат положени. Програмите за средно учебно заведение са разделени на технически и академични. В края на 9 клас ученикът или продължава обучението си, или решава да отиде да работи.

Снимка 311137

8. Нова Зеландия

Средна годишна учителска заплата37 586 долара. Учителската заплата спрямо БВП на глава от населението: -7%.

Образователната система в Нова Зеландия включва предучилищни институции, безплатно начално и средно образование и система за висше образование с равен достъп до нея за всички новозеландци.

Училищното образование обхваща деца от петгодишна възраст и е задължително за деца на възраст от шест до шестнадесет години. Всички училища предлагат образование на английски, няколко специализирани училища предоставят образование с преобладаващо преподаване на маорски език.

Снимка 256237

Източник: архив ЕПА

7. Република Южна Африка

Средна годишна учителска заплата: 13 618 долара Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението : -2%.

Образователната система в ЮАР е представена от частни и държавни училища. Около едно на десет образователни заведение в държавата е търговски статут. Образованието в тях се заплаща, а в държавните то е за сметка на бюджета.

Учебната година в страната започва в средата на януари и продължава до края на ноември или началото на декември.

Снимка 334172

Източник: iStock

6. Туркменистан

Средна годишна учителска заплата19 572 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 0%.

На първия етап на независимо развитие на Туркменистан образователната му система (начална, средна и по-висока) се поддържаше по съветския модел.

През 1993 г. президентът Сапармурат Ниязов обяви нова политика в тази област, на първо място, тя се отнася до средното училище, където започва преходът към деветгодишно образование.

Снимка 211989

Източник: Wikipedia

5. Германия

Средна годишна учителска заплата: 53 373 долара. Заплата на учителя към БВП на глава от населението: + 1%.

Образованието в Германия има класическа структура, която включва 3 нива: предучилищно, средно и висше.

Всяка провинция в Германия има свой закон за образованието, така че организацията на обучението и нюансите на получаване на сертификати и дипломи могат да варират значително.

Обучението в Германия е универсално и безплатно. Задължително е 10-годишното образование. Като цяло училищната образование е предвидено за срок от 12-13 години. Днес в Германия има около 50 хиляди училища с над 12,5 милиона ученици.

Снимка 322223

Източник: iStock

4. Швейцария

Средна годишна учителска заплата: 69 471 долара. Заплатата на учителя към БВП на глава от населението: + 7%.

Швейцария е известна по целия свят със своите частни училища, затворени пансиони и университети.

Нивото на образование в частния сектор е доста високо поради отличното обучение на учителите и традициите за качество.

Също така си струва да се споменат и други аспекти, които допълват идеалните условия за учене, като стабилност, сигурност и престиж. Всички горепосочени фактори привличат огромен брой ученици и студенти от цял ​​свят.

Освен специализираните училища за хотелиерство, много популярни са курсовете по чужди езици. Частните езикови училища обикновено предлагат богат избор от различни адаптирани програми за възрастни, деца и юноши.

Снимка 227829

Източник: iStock

3. Мароко

Средна годишна учителска заплата10 092 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 13%.

На 6-годишна възраст децата започват основното си образование. След завършването му се получава сертификат за Certificat d’etudes, за да можае да се продължи образованието си в гимназията. Висшите учебни заведения в Мароко са частни и публични институции. Ако мароканецът иска да влезе в технически университет, ще му се даде възможност да премине специални тестове.Една от добре развиващите се тенденции в страната е използването на нови информационни технологии във висшите училища. Освен това, те си сътрудничат с най-добрите институции в Европа и Канада.

Снимка 221985

Източник: iStock

2. Китай

Средна годишна заплата на учителите: 26 177 долара. Учителска заплата към БВП на глава от населението : + 44%.

Образованието започва на 6 години и е разделено на три цикъла: начален (6 години, задължително), среден (3 години, задължителен), втори клас средно образование (3 години). В КНР има 228 хиляди начални училища, в които учат 96 милиона деца и работят 5,5 милиона учители. Китайските университети се считат за едни от най-добрите в Азия. Дипломите, издадени от много от тях, са високо ценени в Европа и Америка. Китайските власти прави много за развитието на националното висше образование. Днес повечето китайски университети представляват огромни високотехнологични научни комплекси с библиотеки, музеи и съвременни лаборатории.

Снимка 452951

Източник: pixabay

1. Кот Д“Ивоар

Средна годишна учителска заплата: 6 723 долара Учителска заплата към БВП на глава от населението: + 62%.

В тази западно-африканска държава е задължително основното образование (6 години), което децата получават, започвайки от шестгодишна възраст. Средното образование (7 години) започва на 12-годишна възраст и преминава в два цикъла. Създадена е мрежа от образователни институции, осигуряващи професионално образование. Университетската система включва три университета и осем колежа. Обучението се провежда на френски език. Обучението в държавните училища е безплатно.

Снимка 379744

Източник: БГНЕС

Къде е България в тази класация?

Страната ни заема незавидното 77 място от изследваните 100 държави. Според данните на Teaching Abroad средната годишна заплата за учител е 5 328 долара. Или е със 17 879 долара – 77% под нивото на БВП на човек от населението – ($23 207 по паритет на покупателната способност PPP).

Източник: https://money.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top