fbpx
Начало » България » Държавата осигурява безплатни екскурзии за учениците и безплатни рехабилитации за учителите

Държавата осигурява безплатни екскурзии за учениците и безплатни рехабилитации за учителите

  • bobi
  • 28 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Държавата осигурява безплатни екскурзии за учениците и безплатни рехабилитации за учителите

Тридесет хиляди ученици от I до XI клас ще летуват една седмица в български курорти на пълна държавна издръжка. Това предвижда новата Национална програма „Отново заедно“, която е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и ще се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. Tова обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на финансите и на туризма.

,,За мен е истинско удоволствие да представим новия подход как би трябвало да се случват мерките, които могат да помогнат не само на бизнеса, но и на хората, които са засегнати от пандемията по един или друг начин. Разбира се, като министър на образованието основната ми задача ще бъде най-вече да минимизирам последствията от пандемията върху учениците и педагогическия персонал“, коментира той.

По тази причина въвеждаме програма, в която участие ще вземат 30 000 ученици, които да посетят различни туристически места из страната, което ще се случи през туроператорите. Те ще летуват безплатно, за да могат да си отдъхнат от пандемията и същевремнно да подпомогнат туристическия бизнес, обясни проф. Денков.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

,,Една от основните цели е да въведем културни програми, за да може децата да запълнят тези дефици, натрупани през последните две години“, уточни още той.

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. Почивките ще се организират съгласно съществуващата „Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование“. За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме. Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.

Проф. Денков анонсира и втора програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти, за което ще бъдат заделени 400 хил. лева от държавния бюджет.

Тези учители, при които бъдат установени проблеми в резултат от пандемията, ще получат възможност да влязат в рехабилитационна програма, като разходите ще са за сметка на държавата, разясни просветният министър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top