fbpx
Начало » България » Държавата компенсира родителите на деца, неприети в детска градина

Държавата компенсира родителите на деца, неприети в детска градина

  • bobi
  • 08 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Държавата компенсира родителите на деца, неприети в детска градина

Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски градини или училища поради липса на места, ще бъдат компенсирани с пари от държавния бюджет. Това решиха министрите от кабинета „Борисов-3“ на днешното правителствено заседание.

Условията са изредени в приета от правителството наредба. Компенсации ще се отпускат за деца от 3 г. до постъпването им в I клас. Сумата ще е не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование. За 2021 г. тя ще бъде утвърдена до седем дни от влизане в сила на наредбата.

За да получат родителите компенсации, детето трябва да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места. То трябва да е записано на градина в самостоятелна форма на обучение или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи.

След обнародването на наредбата желаещите да кандидатстват за учебната 2020- 2021 година трябва да подадат заявление в общината по настоящ адрес на детето в срок до 30 април 2021 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top