fbpx
Начало » България » Държавата дава 28 млн. лева за безплатни учебници и познавателни книжки

Държавата дава 28 млн. лева за безплатни учебници и познавателни книжки

  • bobi
  • 24 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Държавата дава 28 млн. лева за безплатни учебници и познавателни книжки

Правителството одобри малко над 28 млн. лева за закупуване на познавателни книжки, учебници и учебни помагала за децата от общинските детски градини и учениците от 1-ви до 7-и клас за 2022 година.

Средствата ще бъдат разпределени от Министерството на образованието и науката към общините. Размерът им за всяка община е определен въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование към февруари 2022 г.

За първи път безплатни познавателни книжки се осигуряват и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за следващата учебна година познавателни книжки ще получат общо 205964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, учебни помагала и комплекти, както и достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от 1-ви до 7-и клас в общинските училища.

Отделно ще бъдат отпуснати средства за децата и учениците от 1-ви до 7-и клас в държавните и частните училища, за брайлиране на учебници и учебни комплекти за учениците с нарушено зрение от 1-ви до 12-и клас, както и за закупуване на учебни комплекти по специалните учебни предмети за учениците с увреден слух.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top