fbpx
Начало » България » ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ – УСПЕШНИЯТ АВСТРИЙСКИ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ ВЪЗМОЖЕН И В БЪЛГАРИЯ

ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ – УСПЕШНИЯТ АВСТРИЙСКИ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ ВЪЗМОЖЕН И В БЪЛГАРИЯ

  • myotova
  • 27 окт. 2022
  •  Коментарите са изключени за ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ – УСПЕШНИЯТ АВСТРИЙСКИ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕ ВЪЗМОЖЕН И В БЪЛГАРИЯ

Австрийският проект „Дуално обучение в България“ / GODUAL се провежда в рамките на международната инициатива go-international, съвместна програма на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия. В него по дуална система през учебна 2022/2023 г. се обучават повече от 1100 ученика по 15 професии в 21 населени места в страната.

Какво представлява дуално обучение?

Обучението по дуална система е обучение по професия, осъществяващо се на две места: училище, където се изучава теорията и компания, в която се изучава практиката. Това прави ученето интересно, а запомнянето – лесно. При дуалното обучение ученикът в 11-ти и 12-ти клас сключва трудов договор с обучаващата го фирма и получава както възнаграждение по време на обучението си в реална работна среда, така и трупа трудов стаж.

Какви са предимствата на дуалната система на образование?

То е тройна печеливша формула, защото помага на училищата да привличат повече ученици и да обновяват материалната си база, на фирмите – да обучат бъдещите си квалифицирани кадри по най-висок стандарт, а на учениците – да се реализират веднага след завършване на пазара на труда, да се развиват кариерно, да получат знанията и смелостта да създадат собствена фирма.

Чрез дуалната форма на обучение се постига по-ниска безработица и се дава шанс на младите хора да останат и да се реализират в собствената си страна.

Защо през 2014 г. Австрия реши да подпомогне въвеждането и развитието на дуалното обучение в България?

Австрия е вторият голям инвеститор в България. Над 300 австрийски компании имат представителства в страната и, за да се развиват успешно, са им необходими добре обучени и мотивирани служители. Затова австрийското правителство и Стопанска камара Австрия предприеха действия по подпомагане въвеждането на дуална форма на обучение. Примерът на дуалната система на обучение се е превърнал в „експортна стока“ за Австрия – страната предоставя своето ноу-хау в различни държави в света. В Австрия 80 % от учениците изучават професия, а 40 %  от тях – по дуална форма.

Какви компании участват във австрийския проект?

В проекта участват както австрийски, така и немски, български и гръцки компании:

BADER, BILLA, ETEM GESTAMP , Gebrüder Weiss, Deichmann, dm, EVN, Kaufland, Lidl, Magnum 7, Metro, Fantastico, Viomoda, Vogelbusch и Voestalpine . Всички фирми полагат огромни грижи както към учениците, така и към партньорските гимназии. Те обучават не само по професия в реална работна среда, но учат на така необходимите меки умения, на благотворителност и др. Някои компании закупуват обучителен софтуер, други ремонтират класни стаи и кабинети, създават кътове за отдих, стимулират заниманията със спорт, част от предприятията финансират и висшето образование на отличилите се и мотивирани ученици.

Какви резултати постигнахте през 8-те години дейност?

В резултат на многогодишните ни усилия може да се похвалим, че вече много ученици съзнателно избират и предпочитат да учат професия по дуална система в нашите партньорски компании. Голяма част остават като редови служители след завършване, част от тях паралелно учат и в университет. Може да споделим и добрия пример с ученици от пилотните ни паралелки, които вече като служители на обучавалите ги фирми – тази година в ролята на наставници – поемат обучението на ученици от своите бивши училища.

В Австрия над 30 % от висшия мениджмънт е преминал през дуална форма на обучение.  Надяваме се и в България да постигнем в бъдеще подобни впечатляващи резултати. С дейността си също бихме желали да покажем на обществото, че инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, в нашето бъдеще.

Помага ли българската държава на това ваше начинание?

Да – бучението по дуална система е изведено като основен приоритет на българското правителство и министерството на образованието и науката.

С проекта „Подкрепа за дуалната система на обучение“ на стойност 24 млн. лв. се подпомагат професионалните гимназии, фирми и ученици, за да се повиши квалификацията на бъдещата работна сила на пазара на труда по професии, ключови за икономиката на страната.

Като допълнителен стимул на учениците да избират да се обучават в дуална форма държавата предоставя стипендии в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top