fbpx
Начало » България » До края на учебната година ще има около 100 000 нови компютри

До края на учебната година ще има около 100 000 нови компютри

  • bobi
  • 26 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за До края на учебната година ще има около 100 000 нови компютри

До края на учебната година ще имаме около 100 000 нови компютри в системата на образованието. Това ще стане със закъснение, но то е заради обществените поръчки и процедурите, свързани с бюджетните и европейските средства за купуването на компютърната техника за училищата, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че тази година е финансирано купуването на 19 000 устройства за образованието. Ще предоставим още 15 милиона лева за подкрепа на училищните бюджети. Те ще са за купуването на компютри, лаптопи и таблети, а също на дезинфектанти и на машини за пречистването на въздуха в училищата, обясни министър Вълчев.

Образователният министър каза, че от МОН са избрали да се купуват от училищата т.нар. ученически тип лаптоп, но от него имало по-малко бройки на пазара – не само у нас, но и в световен мащаб, заради търсенето му в пандемията. „Ученическият тип лаптоп е с усилен корпус, стъпвал съм на такъв, докато работи, с обувките и с цялото си тегло, и той продължава да работи. Трябва да има батерия за дълготрайно ползване от минимум 10 часа, с клавиатура на лаптоп и с тъч екран, като на таблет. Това ни беше дилемата – дали да купим устройства, които ще се ползват ефективно, поне пет години, дори и повече, или да купим повече на брой таблети, на които клавиатурите им няма да издържат – още на първото или на второто им изпускане от учениците“, коментира министър Вълчев. Той обясни, че са необходими лаптопи за класните стаи в училищата, които да се ползват и в бъдеще – и след пандемията от коронавируса.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top