fbpx
Начало » България » Доц. Кунчев: Ако нещата вървят така, мерките може да се затегнат още

Доц. Кунчев: Ако нещата вървят така, мерките може да се затегнат още

  • bobi
  • 28 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Доц. Кунчев: Ако нещата вървят така, мерките може да се затегнат още

Епидемичната ситуация се утежнява, натискът върху болниците става много голям и на отделни места те се затрудняват да осигурят помощ на всички нуждаещи се. Това каза в сутрешния блок на БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

При цифрите, които достигаме, очевидно се налага мерките да важат за цялата страна, както е в цяла Европа. При ново заболяване, каквото е COVID-19, засега няма точно определени прагове, при които да се вземат определени мерки, заяви доц. Кунчев.

Той обясни, че 65 са лабораториите, включени в заповедта на Министерството на здравеопазването, чиито резултати се признават. Една лаборатория обикновено има филиали из цялата страна и много по-голям капацитет на работа. В единната информационна система всеки ден информация вкарват 185 лаборатории. Те работят ежедневно и имат капацитет много над 11 000 теста  – могат да достигнат до над 40 000 теста, посочи главният държавен здравен инспектор.

Ако не вземаме навреме мерки, можем да стигнем чешката заболяемост  – по 5000-6000 души на ден, подчерта той.

Много е възможно срокът на онлайн обучението да бъде удължен, ако не пречупим кривата на заболяването да тръгне надолу. Много е вероятно и по-малките ученици ще преминат към онлайн обучение. Възможно е допълнително затягане на мерките, без да се стига до пълно затваряне. Според мен вечерният час не е от най-ефективните мерки, но в общини, в които заболяемостта е твърде голяма, общинските щабове го правят. Ако нещата вървят така, извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена, коментира доц. Ангел Кунчев.

Той каза, че директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев е отстранен заради свалянето на карантината на президента и на министър-председателя.

Доц. Кунчев, който е под карантина като контактен със заразения с коронавирус премиер Бойко Борисов, уточни, че е в добро състояние, а PCR тестът му е отрицателен.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top