fbpx
Начало » България » Доц. д-р Мангъров: Коронавирусът ще дойде в България

Доц. д-р Мангъров: Коронавирусът ще дойде в България

  • bobi
  • 26 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Доц. д-р Мангъров: Коронавирусът ще дойде в България

Д-р доц. Атанас Мангъров заяви пред Bulgaria ON AIR, че българите не са народ, който спазва дисциплина.

Коментарът му е във връзка с заявеното вчера на извънредния Министерски съвет да спазват гражданите на България изключителна дисциплина.

Той сподели, че не може все още да се говори за истерия около коронавируса. „Но, когато мечката заиграе, нещата се променят“, каза доцентът.

По думите му е химера твърдението, че маската може да ни предпази.

„Когато ние говорим, край нас хвърчат аерозоли. На най–голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори“, обясни д-р доц. Атанас Мангъров и поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система.

„Този вирус има всички способности да преодолява защитата на организма“, каза той.

„Счита се, че около две седмици е инкубационният период. В рамките на около една – до две седмици се появяват първите симптоми. Първите симптоми са неразличими от тези на един грип – температура, болки в ставите, сополи, кашлица. Може да се обърка с грип наистина безпроблем. Затова е важно да отебележим, ако наистина сме били контактни с болен“, обясни Мангъров.

„В България неизбежно коронавирусът ще дойде. Всичко е въпрос на време. Два час път със самолет е все пак. Това не е Китай. Коронавирусът може да дойде по всяко време“, заяви още той.

„Най – важно е хората да се обучат, да се даде информация, да се запази спокойствие и хората да избягват местата, където има големи събирания“, каза още д-р доц. Атанас Мангъров.

Източник: https://novini.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top