fbpx
Начало » България » Допълнителните 10 дни отпуск за преподаватели ще се ползват веднага

Допълнителните 10 дни отпуск за преподаватели ще се ползват веднага

  • bobi
  • 18 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Допълнителните 10 дни отпуск за преподаватели ще се ползват веднага

Тези нови 10 дни отпуск, които са за всеки един работещ в системата на образованието, се ползват веднага – след завършен болничен от прекаран COVID-19.

Веднага означава от следващия ден, а не някога, съобщава Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на столичното 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“, цитиран от БТА.

С анекс към Колективния трудов договор, подписан през миналата седмица между Министерството на образованието и науката, и синдикалните и работодателските организации в образованието, беше решено, че на всички работещи в образователни институции, които са преболедували COVID-19, ще се осигурят 10 дни платен отпуск – допълнително над договорения с работодателя.

Тези допълнителни дни отпуск се ползват еднократно, като може да бъдат и по-малко от 10, уточнява днес Диян Стаматов.

Той пояснява, че тези дни отпуск се получават със заявление от желаещ; със заповед от директор/началник – с вписване основание от КТ за платен отпуск, с наредба за удължен отпуск, с писмо на министъра на МОН за тези дни.

„Тези дни се ползват само при желание на лицето, не се прехвърлят и не се отлагат. Не се изплащат като обезщетение, уточнява Стаматов. Той пояснява, че този отпуск не е задължителен и не се прехвърля, ако не е ползван. „Не коментирам дали дните за отпуск са много или малко. За всички е важно да имаме здрави колеги!“, заявява председателят на СРСНПБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top