fbpx
Начало » България » Доброто заплащане и социалните придобивки привличат младежите

Доброто заплащане и социалните придобивки привличат младежите

  • Lyubina Panayotova
  • 15 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Доброто заплащане и социалните придобивки привличат младежите

Това показват резултатите от проучване инициирано от TELUS International Europe за изследване на нагласите на хората на пазара на труда в София и Пловдив

Най-желана за развитие сред учащите младежи е аутсорсинг индустрията, следвана от маркетинг/реклама и продажби/търговия. За заетите в аутсорсинг сектора, той е водещ и те не обмислят промяна на бранша. Това се дължи на множеството социални придобивки, доброто заплащане и възможността за работа по различни проекти за глобални компании. Според проучване, инициирано от TELUS International Europe, топ 3 нагласите към условията на работата за анкетираните са: заплащането, работата в голяма компания и кариерното израстване.

Данните сочат и за нарастване на познаваемостта на Business Process Outsourcing (BPO) сектора и атрактивните възможности, които той предлага. За малко повече от година се забелязва осезаема промяна от 25% на 50% в познаването на възможностите, предлагани от аутсорсинг индустрията в страната по данни от проучванията за периода, инициирани от лидерът в сектора на изнесени услуги – TELUS International Europe. В същото време, секторът затвърждава своята позиция на сигурно работно място за владеещите повече от един чужд език, като това посочват над 48% от анкетираните, сравнено с 40% година по-рано.

От основна важност за нас е позиционирането на аутсорсинг индустрията като желан и сигурен сектор за развитие на младежите и владеещите повече от един език. Вярваме, че чрез създаването на множество кампании за първа заетост сред младите и връщането на нашите сънародници обратно в родината, стимулираме родната икономика и допринасяме за цялостното развитие на BPO сектора у нас, като за 2018 г. той генерира около 5% от БВП, а очакванията през 2021 г. са да достигне до 7.9%.“, коментира Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции“ в TELUS International Europe.

Наблюдава се цялостна позитивна промяна на нагласите и познаваемостта на аутсорсинг индустрията, все повече хора припознават сектора като добър избор за първа работа, както и възможност за постоянна такава. Множество от респондентите на проучването и фокус групите припознават TELUS International Europe като лидер в своя бранш. Компанията бележи ръст в разпознаваемостта си на пазара на труда от 27% през 2018 година на 56% през 2019 година и по множество от показателите TELUS International Europe е на челни позиции измежду конкурентите си.

За да направи още по-разпознаваема и атрактивна аутсорсинг индустрията, TELUS International Europe създаде две платформи. От една страна „Твоята първа работа има значение“ – https://purvarabota.com/, целяща да промени нагласите към първата работа и да предостави практическа информация на младежите за стъпките при намиране, кандидатстване и реализация при първата им работа. От друга страна „Мога там, искам тук“ – https://iskamstelus.com/ , която е насочена към българите в чужбина и възможността те да се завърнат и реализират в родината.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top