fbpx
Начало » България » Днес почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

  • bobi
  • 02 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Днес почитаме паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата

Днес – 2 юни – България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. От 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса.

„Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания – всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално“, каза кметът на Враца Калин Каменов.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват във възпоменателната церемония в родния град на революционера Калофер.

В Русе възпоменателна церемония ще се състои пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. В Плевен денят ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард.

В Каварна през целия ден ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина.

Жителите на Сливен ще изразят почитта си с венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В Разград почитането на паметта на Ботев ще се състои пред бюст-паметника в града при спазване на противоепидемичните мерки.

В продължение на 2 минути точно в 12 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да преустановят спрат и да останат на място, подчертават от МВР.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top