fbpx
Начало » България » Диян Стаматов: Родителските срещи сега са масовки, не стигат реално до проблема на детето

Диян Стаматов: Родителските срещи сега са масовки, не стигат реално до проблема на детето

  • bobi
  • 23 окт. 2018
  •  Коментарите са изключени за Диян Стаматов: Родителските срещи сега са масовки, не стигат реално до проблема на детето

Още е топло, агресивните прояви се засилват, когато е студено и учениците се заседяват в училище, казва директорът на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ 

– Г-н Стаматов, родители реагираха остро срещу предложението да отпаднат родителските срещи в сегашния им вид. Казват, че ще дават само пари, без дори да се събират, какво ще им отговорите?

– Родителските срещи при съвременните технически средства въобще не са смислени и полезни. Според мен трябва да останат тези родителски срещи, които са за информиране на родителите в началото на учебната година. Те имат чисто организационен характер. При тях родителите се запознават с правилата на училището. Всичко останало трябва да премине в консултации с класния ръководител и с учителя по съответния предмет. Аз самият съм против събирането на пари под каквато и да е форма за каквото и да е. Не би трябвало да се повдига въпросът, свързан с родителски срещи и събирането на пари. Тази практика трябва не само да се преустанови, но и да остане изцяло в миналото. Ако говорим обаче за помагала, които даденият клас, училище или учител желае да използва, това изобщо не е обект на родителските срещи. В днешно време помагала и каквото и да е може да се купуват по модерен начин. Ще дам 2 примера. От 2 години при нас купуването на купони за хранене се извършва като възможност по електронен път. За това не се налага родителят да прекрачва прага на училището. От тази година пуснахме електронна платформа за купуване на униформи. Това е вторият пример. Родителят в началото на лятото поръчва униформата на детето според размерите му в съответната фирма, която е предложена, и тя я доставя вкъщи. Та родителските срещи не са за събиране на пари.

Хората днес са изключително заети. Има електронен дневник. В реално време родителите получават цялата информация – за оценки, за домашно, за поведение, за събития в класа. Оттук нататък всяка консултация, която е необходима, може да бъде по инициатива на двете страни – от учителите или от родителите. Съществуващите сега родителски срещи са неползотворни и непродуктивни. На едно място се събират огромни групи хора, които очакват информация за своето дете, но учителят има твърде кратко време. Това е непродуктивно както за родителя, така и за учителя.

– Как родителите ще посещават консултациите с учителите, когато те обикновено са в работното им време?

– Консултациите в момента са в определени дни. Родителят би могъл да намери начин, за да се срещне с учителя. Ако предложеният час не е удобен, има начин да се свърже с учителя по телефона, за да се уговорят за ден и час, удобен и за двете страни. Тези консултации ще са много по-ползотворни. Ще са адресирани за конкретния ученик. Ще има 10-15 минути, за да се изговорят положителните или слабите места в подготовката на детето. Ще се наблегне на неговото по-нататъшно развитие. Сегашните родителски срещи са неефективни особено за големите училища, където се събират огромни групи от родители. В малките училища с 200 ученици е друго. Там всички се познават и комуникацията е много по-лесна.

Време е да се излезе от формалността по отношение на родителските срещи. Трябва да се използват всички неформални подходи, които са много по-смислени. Родителят доскоро очакваше някой да го организира. В днешно време, когато възникне проблем, родителят не очаква свикването на родителска среща.

Търси всички съвременни начини, за да се свърже с директора, с класния ръководител, за да се разреши създалата се ситуация веднага. Поради тази причина според мен родителските срещи са тромави и отживели. Включването на родителите в различни прояви е много по-смислено, отколкото събирането им на едно място, за да им се представи нравопоучителна информация. Няма смисъл от масовката. Обикновено родителите си тръгват или разочаровани, или мрънкащи.

– Сложихте пощенска кутия за сигнали срещу агресията, каква информация сте получавали напоследък?

– Може би защото сме в началото на учебната година, а и все още е топло, няма сигнали. Все още кутията е празна. Дано това се задържи по-дълго, а и аз се надявам проявите на агресия да намалеят. В по-студените дни, когато активността на учениците е намалена и няма как да се разхождат, агресията най-вероятно ще се прояви отново.

– Имахте ли проблем с липса на кадри преди началото на учебната година?

– Усеща се намаляване на кандидатите за учители, но нямах проблем. Ако обаче преди 2-3 години за едно място кандидатстваха стотина учители, сега броят на кандидатите е сведен до между 5 и 8 човека. Това е показателно, че започва да се усеща дефицит на учителски кадри и вероятно през следващите години проблемът ще се задълбочава.

– Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че учителите ще вземат допълнително пари за създаване на електронни уроци, имат ли капацитет да го правят?

– Направата на електронен урок е много задълбочен труд и според мен не всеки учител би започнал да се занимава с това.

Причината е, че се изисква добра предварителна подготовка. Тези, които се осмелят, трябва да имат много добра компютърна подготовка, за да намерят необходимите препратки към електронните сайтове. Финансовото стимулиране на подобни учителски опити и практики е много добро, но мисля, че ще е малък броят на осмелилите се учители да правят подобни опити.

– Европейската комисия преди дни ни разкритикува, че малко се инвестира в предучилищно и начално образование, какво е вашето мнение?

– За голямо съжаление, за пореден път от Европейската комисия са прави. Не бива да забравяме, че живеем в доста трудна ситуация. В нашата страна все не стигат парите за отделни сектори. В образованието обаче започнаха да се инвестират средства и в средното училище това се усеща през последните години все по-осезаемо. Тази тенденция върви дори и през последните 2 г. с ръста на заплатите, с инвестирането в различни програми като електронизация, създаване на Wi-Fi мрежи, националните програми за извънкласна дейност – все опити да се излезе от това състояние, в което бяхме дълго време на нефинансиране на образованието.

Запазвайки тази последователност през следващите години, би трябвало оценката на Европейската комисия да се промени. Засега тя е такава.

CV

* Роден през 1967 г. в Карнобат

* Завършил е биология и педагогика на преподаването по биология в Софийския университет

* През 2015 г. е завършил психология и педагогически съветник като допълнителна специализация, както и мениджмънт на управление на образованието

* 13 години е директор на 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” в София

* Преди това е бил директор на 8-о и 150-о училище в София

* Бил е учител, базов учител и заместник-директор

* Заместник-министър на образованието от 8 февруари 2016 до 2 февруари 2017 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top