fbpx
Начало » България » Диян Стаматов разкри кой би бил един от проблемите през новата учебна година

Диян Стаматов разкри кой би бил един от проблемите през новата учебна година

  • bobi
  • 09 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Диян Стаматов разкри кой би бил един от проблемите през новата учебна година

Организацията за 15-и септември вече е в ход. На откриването ще присъстват 1-ви, 2-ри и 12-и клас. Все пак това е тържество и като такова има емоция, цветя и положителни очаквания. Разбира се, ще се постараем да има дистанция между отделните класове. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов.

По думите му малките деца нямат проблем с носенето на маски, като посочи, че в известен смисъл дори го приемат като вид игра. Според него обаче проблемът би дошъл от по-големите ученици.

По-големите ученици имат малко по-свободно поведение, но затова са дежурните учители, за да им напомнят за маските, защото за Делта варианта е известно, че засяга по-младите. Колкото и да е трудно, за всички е важно да имаме колкото се може по-дълго присъствено обучение, обясни Стаматов.

Той призова т.нар. Насоки на МОН да придобият административен характер, т.е. да бъдат с подписа на просветния министър и да бъдат утвърдени.

В студиото на сутрешния блок присъстваше и заместник-образователният министър Мария Гайдарова, която разясни, че Насоките умишлено нямат нормативен характер, защото в случай на нови указания тези насоки биха могли да бъдат преработени почти веднага, а при нормативен акт това би отнело значително повече време.

Но все пак сме предвидили да има една допълнителна заповед, която да сложи рамката на процедурата, уточни зам.-министър Гайдарова.

,,МОН в своите Насоки ясно е разписало всички възможни ситуации и процедури, които трябва да следват директорите. Трябва да имаме максимално присъствено обучение, като здравето на децата си остава приоритет. Когато учениците са на открито, училищата да направят плавен график, за да няма струпване по дворовете. Препоръките, които сме дали, са съобразени с медицинските стандарти. Когато вземахме тези решения, проведохме разговори с широк кръг от специалисти, в които участие взеха родители и социални партньори“, коментира още тя.

На въпрос дали се предвижда учениците да бъдат тествани седмично за коронавирус, Диян Стаматов отбеляза, че родителите биха се съгласили, но само ако „тестовете са в облекчен формат, а не с клечките“.

Водим разговори с Министерството на здравеопазването по този въпрос. Имаме информация, че в регионалните РЗИ-та разполагат с безплатни тестове, от които могат да се възползват учителите, но решението се взима от Педагогическия съвет, обясни Гайдарова.

По отношение на тестването на децата тя поясни, че това зависи от финансовата рамка, от качеството на тестовете и не на последно място от нагласата сред родителите.

В заключение зам.-министърът Гайдарова увери, че няма да има задължителна ваксинация за учителите, но напомни, че ваксината предпазва от това да изкараме инфекцията по тежък начин.

Диян Стаматов от своя страна апелира регионалните РЗИ-та да започнат да гледат на училищата като техни партньори, а не като „гнезда на заразата“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top