fbpx
Начало » България » Диян Стаматов зове: Да се вдигнат заплатите на учителите с 30%

Диян Стаматов зове: Да се вдигнат заплатите на учителите с 30%

  • bobi
  • 09 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Диян Стаматов зове: Да се вдигнат заплатите на учителите с 30%

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учителите, така и за работещите в Министерството на образованието и науката (МОН) и в Регионалните управления на образованието (РУО). За това призовава Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Едно от най-важните неща, което трябва да продължи, като желание, надежда и очаквания, е за увеличаването на учителските заплати, защото те в момента са добри, но трябва да се поддържа и занапред тенденцията за 125% средна заплата в образователната ни система“, заяви Стаматов в интервю за БТА.

Той отбеляза, че аналогична е ситуацията и в Унгария, където с много висок темп се предвижда увеличаване на заплатите на учителите, за да достигнат те 2000 евро.

„Нашите заплати в момента, въпреки че са високи, реално стартовата учителска заплата е 750 евро. Това означава, че много средства трябва да бъдат заложени, за да достигнем европейските стандарти, защото се очаква преминаване към еврото през следващата година“, обясни още председателят на СРСНПБ.

Той отбеляза също така, че това увеличение е необходимо, „за да не се окаже, че отново сме на дъното на възнагражденията в Европейския съюз с нашите учителски заплати“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top