fbpx
Начало » България » Дисциплинарно уволнени са директорите на РУО Пловдив и Видин

Дисциплинарно уволнени са директорите на РУО Пловдив и Видин

  • bobi
  • 06 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Дисциплинарно уволнени са директорите на РУО Пловдив и Видин

Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО). Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица – необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца.

През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността. В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още 7 РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик и Бургас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top