fbpx
Начало » България » Дистанционното обучение може да навреди на децата

Дистанционното обучение може да навреди на децата

  • bobi
  • 26 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Дистанционното обучение може да навреди на децата

С отворено писмо до премиера, вицеприемиери, министрите и медиите Българската асоциация на частните училища реагира остро срещу преминаването на  дистанционно обучение във всички училища в страната и поиска преразглеждане на предложението на здравния министър за затваряне на образователна система, както и на възможност за частично и диференцирано функциониране на образователните институции при спазване на противоепидемичните мерки.

Секретарят на асоциацията Валентина Денчева коментира в интервю за Радио Пловдив решимостта да отстояват с упорство и решителност исканията си всяко училище само да определя дали да работи присъствено.

„В частните училища картината е много пъстра. В училището, което ръководя, в момента присъствено учат децата от 1 до 5 клас. Имаме три отсъстващи по болест деца, които не са с коронавирус и двама колеги, които преминаха вируса, но в момента се възстановяват. Всички останали са в училище, работят активно, доволни са от присъственото обучение. Частните образователни институции имат предимство с това, че са малки, обозрими и имаме възможност да контролираме много стриктно спазването на всички противоепидемични мерки, което при големите училища е много по-трудно“, каза Денчева.  Тя даде  пример и с малко селско училище в Родопите, където няма нито едно болно дете и в селището няма болни от коронвирус възрастни.

„Изразихме и своето безпокойство между липсата на синхрон между отделните министерства“, каза още Денчева като уточни, че подкрепят решението на министъра на образованието за въвеждането на графици за редуването на присъствено и дистанционно обучение във всяко отделно училище, което реално отпада с цялостното преминаване на онлайн обучение до 21 декември.

По думите на Денчева дистанционното обучение има своите предимства и недостатъци, защото то може да бъде спасителен пояс в тази сложна обстановка, но няма яснота за бъдещите вреди, които може да нанесе върху психическото състояние на децата.

„Ние ще разчитаме на родителите и тяхната подкрепа при онлайн обучението. Малките се нуждаят от присъствието на възрастен човек, от емпатия, подкрепа, топлина и окуражаване. Учителят в училище знае как да направи това и даде криле на малките деца, но при дистанционното обучение е различно“, каза още Денчева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top