fbpx
Начало » България » Директор на училище в Силистра превърна подземни помещения в бомбоубежище

Директор на училище в Силистра превърна подземни помещения в бомбоубежище

  • bobi
  • 31 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Директор на училище в Силистра превърна подземни помещения в бомбоубежище

Директор на силистренско училище разчисти подземни помещения и ги пригоди за скривалище за критична ситуация. Преди това са били актуализирани всички планове за действия за опазване на сигурността и здравето на децата. Осъвременени са били и алгоритмите за реакции при терористични атаки, бедствия, аварии и катастрофи.

В редовен учебен ден в силистренското средно училище „Никола Вапцаров“ група петокласници слизат под строй по стълбите и се придвижват в колона по един към мазето на учебното заведение и влизат в зала, в която само шведската стена и един кон с гривни напомнят, че някога тук са се провеждали часове по физическо възпитание.

Иван и Андрея веднага дават отговор на въпроса за какво може да послужи тази зала:

„Това може да се използва за бомбоубежище, когато има някаква заплаха“.

От дежурния учител Галя Стефанова разбираме, че по инициатива на децата в клас постоянно говорят за войната в Украйна.

Калоян Нейков

Калоян Нейков

Как се стига до подготвянето на помещения, готови да приютят 600 ученици, разказа пред БНР директорът на училището Калоян Нейков. Всичко е започнало с писмо на Министерство на образованието.

Корпусът на училището, където се намират помещенията, подходящи да изпълнят функцията на бомбоубежище, е строен през 80-те години на миналия век.

В онези години са строени и голяма част от жилищните сгради в Силистра, когато задължително в тях е имало оборудвани противорадиационни укрития. Тези изисквания са били в сила между 1976 и 1989 година, коментира секретарят на Силистренска община Ростислав Павлов.

Ростислав Павлов

Ростислав Павлов

За гражданите е успокоението, че общинският резерв за индивидуални средства за защита, след като е бил използван с началото на Covid пандемията, предстои, с приемането на новия общински бюджет, да бъде зареден.

А за директора на СУ „Никола Вапцаров“ остава изводът, че има нужда от връщане на някакви форми на обучение на учениците за адекватни реакции при бедствия, аварии и други извънредни ситуации, особено в контекста на актуалното международно положение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top