fbpx
Начало » България » Директори на училища се чудят какво да правят неизползваните Covid тестове

Директори на училища се чудят какво да правят неизползваните Covid тестове

  • bobi
  • 24 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Директори на училища се чудят какво да правят неизползваните Covid тестове

Директори на училища са в недоумение какво да правят с Covid тестовете, които са останали неизползвани на склад в учебните заведения след пандемията. В началото на седмицата от Съюза на работодателите в системата на народната просвета изпратиха запитване до министерствата на образованието и на здравеопазването как да се процедира с тестовете, които са с изтекъл срок на годност, както и с тези, които все още са годни. Според директорите наличните и все още неизползвани тестове трябва да бъдат преместени извън образователните институции.

В 119-о училище в София има 10 000 неизползвани тестове за Covid-19, които са годни до края на годината. В друго учебно заведение в София – 140-о Средно училище „Иван Богоров“ има неизползвани близо 6300 теста със срок на годност до март 2024 година. И в 107-о училище наличните, но неизползвани тестове са в срок на годност.

Програма „Хоризонт“ на БНР също постави проблема за неизползваните Covid тестове на вниманието на министерствата на образованието и на здравеопазването. От просветното министерство посочват, че броят на тестовете в училищата в страната близо 2,9 милиона. Те са със срок на годност до края на 2023 г.

„С отпадането на необходимостта учениците да бъдат тествани от МОН е изпратено писмо до началниците на регионалните управления на образованието да уведомят директорите на училища за предприемане на действия за съхранение на неизползваните антигенни тестове в съответствие с инструкциите, издадени от съответния производител. Изготвено е писмо до Министерството на здравеопазването, с което е поискано становище по компетентност. Организация на следващ етап ще бъде създадена при необходимост и в съответствие с полученото становище“, пишат от Министерството на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top