fbpx
Начало » България » Директорите ще могат сами да карантинират паралелки

Директорите ще могат сами да карантинират паралелки

  • bobi
  • 07 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Директорите ще могат сами да карантинират паралелки

Само 0,5% от учениците са диагностицирани като болни от ковид от предния ден. В рамките на София това е един добър процент. Положително е. Че във времето сме изградили добра комуникация. Облекчени са процедурите, за да могат да се карантинират паралелки. Директорите ще имат възможност директно да вкарат данни автоматично да се пуска заповед за карантиниране на паралелката. Това ще е още една предпоставка за ограничаването на разпространението на заразата. Това заяви Ваня Кастрева в студиото на сутрешния блок на БНТ.

При анализ на ситуацията в конкретното училище, ако има много заболели ученици или учители, министърът на образованието може да издаде заповед за преминаване на обучение в електронна среда. Директорът има задължение да информира СРЗИ и да даде информация за контактите.

Тя припомни, че преди излизането във ваканция учениците от 1-ви до 4-ти клас са имали присъствено обучение.

Относно мерките в училище обясни, че тестването става в първия присъствен ден “Ако ученикът отсъства при някаква причина и се върна в сряда например, той следва да бъде тестван”. Според нея първият филтър е вкъщи, когато родителят забележи, че детето има симптоми: “Когато видиш неразположение, не изпращай детето си”.

Според нея тестовете в училище се правят коректно: “Ние показахме във времето, че можем да го правим и че това има значение като една превантивна мярка”.

Като мерки, които са от изключителна важност, посочи спазването на дистанция и носенето на маска. Кастрева каза, че преди започването на олимпиадите и състезанията децата отново се тестват. Тя увери, че има тестове за всички деца.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top